Reszkess, magyar, ha nem akarsz háborúzni!

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Megfélemlítéssel próbál toborozni az ukrán hadkiegészítő parancsnokság a magyarlakta területeken. A hadköteles korosztály jelentős része külföldön dolgozik, mások elbújtak. Azokat is elvinnének katonának, akik át sem vették a behívójukat. A megnyerhetetlen háborúban 230 forint jut egy katona napi ellátására.


Egyre nagyobb a baj Kárpátalján. Két magyarlakta településen, Makkosjánosiban és Mezőgecsén ukrán nyelvű feketelista jelent meg. Személyes adatokkal, névvel, címmel, születési évvel szerepelnek azok, akik ”elbújtak a behívási kötelezettség elől”.

Aláírás, pecsét nincs a falragaszokon, az emberek megfélemlítésére, pánikkeltésre viszont kiváló. A kárpátaljai magyarok jelzésértékűnek tekintik, hogy csak a színmagyar településeken rakták ki a lajstromot.Tisztelt állampolgárok!

Eljön az az idő, amikor véget ér a háború, és feltétlenül mi győzedelmeskedünk majd! És minden igaz hazafi, aki teljesíti alkotmányos kötelezettségét, bátran néz majd a honfitársaik, családtagjaik, gyerekeik szemébe.

De mit válaszolhat az, aki kibújik a mobilizáció kötelezettsége alól, a gyermeke kérdésére: „Apu, hol voltál akkor, amikor a népünk Honvédő háborúja zajlott?” Mit felelsz majd, elhallgatod, hazudsz, vagy kifogást keresel a gyávaságodra? Ám saját magadnak nem tudsz hazudni! Mert a Szentírásban is ez áll: „Cselekedeteikről ismeritek meg őket”.

Hazánk védelme, valamint a szülőföldünkön való béke és nyugalom megtartásának érdekében:

Felszólítok minden felelős kárpátaljai állampolgárt, hogy csatlakozzon államunk függetlenségének, területi egységének valamint érinthetetlenségének megőrzésének szent ügyéhez!

Hozzátok fordulok, igazi férfiak! Ne rejtőzzetek el anyáitok, feleségeitek és gyerekeitek háta mögé, mert ez nem méltó az igazi férfiakhoz, hanem vegyétek át a katonai behívót, jelenjetek meg a hadkiegészítő parancsnokságon, és álljatok be a hadseregbe.

Hozzátok fordulok, hű hazafiak! Ne várjátok meg a katonai behívót, hanem önként jelenjetek meg a hadkiegészítő parancsnokságon és önként álljatok be Ukrajna hadseregébe.

Együtt győzedelmeskedni fogunk!

Ők rejtőzködnek a mobilizáció elől:

Lakcím Név Születési dátum (22 személy)


A listákról a Kárpáti Igaz Szó is beszámolt, és megemlítették: Petro Neveszelij, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság szerint a feketelistákat Oleg Vinnickij, a megyei hadkiegészítő ideiglenesen megbízott vezetőjének kezdeményezésére rakták ki.

Bár a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség azonnal feljelentést tett a listákon megjelenő személyes adatok miatt, úgy tudjuk, a névsor még sokáig látható volt.Távollétében átvette

A VS.hu-nak nyilatkozó Eszter huszonéves, Budapesten tanul, az ELTE doktorandusza. A lány a beregszászi járás egy kistelepülésén született, nem ez a valódi neve, családja miatt nem akar az igazi nevén nyilatkozni. Elsősorban bátyja miatt, aki egy kinti középiskolában tanít, de aznap, amikor behívóját megpróbálták kézbesíteni, épp nem volt bent, így nem vette át a povezkát.

Egy hét múlva a beregszászi hadkiegészítő parancsnokságtól, a helyi kézbesítőkőn keresztül telefonon keresték és érdeklődtek, hogy mikor vonul be, hisz az ő nyilvántartásuk szerint átvette a behívót. Azt is megüzenték, „lesznek problémái, ha nem jelenik meg”.


Vagy valaki aláírt helyette, vagy így próbálják megfélemlíteni, hátha bemegy személyesen a hadkiegészítőre

– véli Eszter. A lány azt is furcsállja, hogy bátyját és a tantestület négy másik férfitagját annak ellenére akarják a frontra vinni, hogy egyikük sem volt katona. Eszter testvére is doktori iskoláját végzi épp, így most kivette az egy hónapos tanulmányi szabadságát. Utána vélhetően felmond, ahogy sokan az állami szférában.


Elvárt számok

Eszter úgy tudja, az ukrán kormány is készített egy feketelistát, melyen azok a cégvezetők és polgármesterek szerepelnek, akik ”akadályozzák a behívásokat”. Ukrajnában megyei kvóták alapján zajlanak a behívások, a kárpátaljai régióban ugyanakkor nehezen teljesítik az elvárt számokat, mert a hadköteles korosztály jelentős része külföldön dolgozik, hogy el tudják tartani a családot, mások elbújtak. Hogy hatékonyabb legyen a behívás, magyarázza Eszter, tavasszal Kelet-Ukrajnából helyezték át a megyei hadkiegészítő új, nacionalista érzelműnek tartott parancsnokát.


Ukrajna, ukrán válság, katonaság, sorozás, tartalékos

Önkéntesek jelentkeznek Ungváron, márciusban


Összedobta a család

Eszter unokatestvére a mostani “antiterrorista műveletek” előtt is hivatásos határőrként szolgált az ukrán-román határon. Őt már elvitték a frontra, két hónapot harcolt. Az ott történtekről egyelőre képtelen mesélni, a család is csak annyit tudott kihúzni belőle, hogy közvetlenül a fiú alakulata mellett robbant fel az a raktár, ahol az ellátmányukat tartották. A körülményeket jól jellemzi, hogy az unokatestvér frontra vezénylésekor közölték vele: nem kötelező a golyóálló mellény vagy a sisak, de előfordulhat, hogy a harctéren nem tudnak adni neki. Végül a család adta össze a pénzt, hogy a felszerelést megvehesse magának.

A pénztelenséget támasztja alá a Kárpátinfo múlt heti cikke, mely szerint az ukrán hadseregben egy katona napi ellátására 17 hrivnya és 62 kopek jut (kb. 230 forint), melyből csak kétes állagú konzervekre futja.Aki egyébként kibújik a behívás elől, annak komoly szankciókkal kell számolnia, nem kaphat útlevelet, bár amúgy sem hagyhatja el az országot, nem vehet fel bankhitelt, megtagadják a gépjárműve nyilvántartásba vételét, új munkahelyre sem mehet és nem változtathat lakhelyet. „Az útlevél elvonása a legsúlyosabb. A kettős állampolgársággal járó magyar útlevél most életeket ment” – mondja Eszter.

A lány szerint Ukrajna egyelőre nem képes megoldani a konfliktushelyzetet, ugyanakkor úgy tűnik, Moszkvának sem kell igazán Donyeck és Luhanszk. Változott a szakadárok követelése is, már nem Oroszországhoz akarnak csatlakozni, hanem autonómiát követelnek a két megyének, elképzelésük szerint ukrán támogatással. „Ami kizárt – folytatja Eszter – hisz attól az országtól várnak szociális segítséget, amelyet éppen támadnak. Nincs kiút, a szeparatisták vágyai egyre abszurdabbak.”