Van 3 eurója? Most megmentheti a görögöket

Fotó: AFP / LOUISA GOULIAMAKI

-

A négy hónapja tartó európai huzakodást megelégelve, adománygyűjtő kampány indult az egyik legnagyobb közösségi pénzgyűjtő oldalon, az Indiegogon. A hét napig tartó adakozás kezdeményezői ugyanis kiszámolták: ha csak 3 eurót bead minden európai uniós állampolgár, már megvan a hiányzó összeg. De adhat egymilliót is, akkor kiérdemli a jószívű hipergazdag címet.


Már nagyon unalmas ez az egész, az európai miniszterek csak izmoznak, miért nem oldjuk meg mi helyettük?

– vetik fel a kampány szervezői, akik hét nap alatt 1,6 milliárd eurót szeretnének összekalapozni az európai lakosoktól. Ennyit kellene ugyanis június 30-án éjfélig visszafizetnie az athéni kormánynak az IMF felé. A kampány időtartamát valószínűleg azért szabták 7 naposra, mert július 6-án népszavazást tartanak Görögországban az újabb mentőcsomagért cserébe ajánlott feltételekről.

A szervezők abból indultak ki, hogy 503 millió ember él az unióban, így néhány eurót is elég összedobni, hogy kijöjjön a gödörből Görögország. Ha mindenki adakozna, fejenként 3 euróból megúszhatná a csődöt az ország.

Az adományért cserébe a következő – garantáltan görög termékeket – ígérik a szervezők zömében augusztusi szállítással:

  • 3 euróért cserébe Alekszisz Ciprasz küld majd egy képeslapot, valószínűleg azzal a szöveggel, hogy Epharisto (köszönöm)
  • 6 euróért cserébe érkezik egy fetás-olívás saláta
  • 10 euróért egy kis üveg Ouzo (pontosabban egy erre szóló vócser)
  • 25 euróért egy üveg görög bor (vócser)
  • 160 euróért egy kosarat kap tele görög finomságokkal
  • 5000 euróért egy kétszemélyes athéni nyaralást (egy hét, all inclusive)
  • 1 millió euróért pedig érkezik postán a „jószívű kőgazdag” titulus.

A kampány már éles, kedden délben közel 2 ezer adakozónál járt a számláló, és nagyjából 30 ezer euró gyűlt össze. Az átlagos adomány ezek szerint 15 euró volt fejenként.