Nagyon furcsa hangulat van most Görögországban

Fotó: AFP / ANGELOS TZORTZINIS

-

Szenvedélyes éttermi üvöltözések, rezignált, de türelmes lakosok, totális pánik és zavartalan idill – Görögországban lévő magyarokat és helyieket kérdeztünk arról, milyen a hangulat most a csőd szélén álló országban, és meglehetősen ellentétes válaszokat kaptunk.


„Nagyon furcsa hangulat van most Görögországban, a pánik a közös érzés” – írta a VS.hu-nak a közép-görögországi Katerini városában élő Maria Lafazani.


Hatalmas sorok kígyóznak az ATM-ek előtt, az emberek idegesek, hogy hogyan jutnak a fizetésükhöz vagy a nyugdíjukhoz.

Maria szerint most mindenki kétségek között őrlődik. „Egy hetünk van eldönteni, hogy akarunk-e az európai család tagja maradni, vagy sem. Ez a pénznemünkön is változtathat.” Maria nem tudta megjósolni, hogy a következő napokban mi várható.

Egész másként látja a helyzetet az egész nyarat Athénban töltő Pogátsa Zoltán közgazdász. Szerinte minden normális és nyugodt, mint általában, bár a boltban hosszabb volt a sor – kb. 20 méter –, és lassabban lehetett fizetni kártyával. A görögök kártyája működött lassan, az övével semmi gond nem volt. Bár érkeztek olyan hírek, hogy a helyiek tartós élelmiszert halmoznak fel, Pogátsa Zoltán semmi ilyet nem tapasztalt.


Nincs hangoskodás a városban sem, az emberek sétálgatnak, kávézgatnak, a nénik kint beszélgetnek az utcán a cekkereikkel.

Egy későbbi tüntetés miatt ugyan vannak rendőrök az utcákon, de a közgazdász szerint ez amúgy sem szokatlan látvány Athénban.

A görög tévécsatornákon egymást érik a népszavazásról szóló vitaműsorok, az egyik oldal fél az euróövezetből való kilépés következményeitől és a megszorítás mellett érvel, a másik oldal szerint viszont már eddig is túl drámaik voltak a megszorítások, és azokkal együtt is durván romlott a gazdaság, úgyhogy nem kell az euró.

Pogátsa szerint az emberek többsége rezignált, sokan már be sem kapcsolják a tévét. Aki viszont politizál, mind a népszavazásról vitatkozik.

Van, aki egészen hangosan teszi ezt, olyan „görögösen” – meséli Csara Georgina, az Apollon utazási iroda idegenvezetője, aki jelenleg Szartin, a Szithónia-félsziget egyik településén dolgozik.


Az étteremben egymásnak üvöltik a helyiek, hogy mit kellett volna csinálni, de ezek a szóváltások semmilyen rossz irányt nem vesznek, még hangulatosak is.

Az üdülőfaluban semmit sem érezni a görög drámából, majdnem telt ház van. A délelőtt kicsit borús volt, legfeljebb ez zavarhatta a turistákat. Az ATM-ek is működnek, egy vendég ki tudott venni 400 eurót is – mondta Csara Georgina.

Hagymásy Szilvia, a Rolitúra egyik túravezetője Zakintoszon van, ott sem érezni pánikhangulatot. A boltok roskadásig vannak, benzint is kapni.


Sok a turista a szigeten, sem őket, sem a helyieket nem zavarják a történtek.

A külföldieknek bankkártyával simán lehet pénzt felvenni, fizetni is lehet kártyával ott, ahol ez ki van írva, bár Hagymásy Szilvia szerint a görögök szívesebben használnak készpénzt. Annál több vésztartalék szerinte nem kell most egy görög utazáshoz, mint amennyit az ember amúgy is vinne magával.