Máris összeveszett Athén és az EU

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Kétmilliárd eurónyi hitelt tartanak vissza a görögöknek szánt pénzből. Pedig Athén továbbra is pénzszűkében van.


Máris véget értek a mézes hetek az EU és Athén nyári megegyezése után. Az euróövezeti pénzügyminiszterek ugyanis nem hajlandóak a görögök rendelkezésére bocsátani 2 milliárd eurót.

A The Wall Street Journal úgy tudja, a vitát a nem fizető jelzáloghitelek miatti ingatlanárverésekkel kapcsolatos új szabályok váltották ki a felek között.

Ez is mutatja, ezúttal mennyire komolyan számon kérik a görög kormánynak szabott feladatok végrehajtását. Júliusban a 86 milliárd eurós újabb mentőhitel előfeltételéül egy 48 pontos, igen szigorú reformcsomag elfogadását szabták, ebben szerepelt a rosszul teljesítő hitelek kezelése is. A válság nyomán ezeknek az aránya már meghaladja a hitelek harmadát. A Sziriza vezette kormány pedig azt szerette volna, ha a legszegényebbeket (35 ezer eurós, vagyis 11 millió forintos éves jövedelem alatt), illetve a 200 ezer euró (63 millió forint) alatti ingatlanok tulajdonosait nem érintené a kényszerkilakoltatás. Az uniós vezetők ez utóbbi tételt sokallják.

A kétmilliárd euró elmaradása súlyos következményekkel járhat, mivel az athéni államkasszába áramló külső pénzek továbbra is egy az egyben törlesztésre vagy éppen a nyugdíjak és bérek fizetésére mennek el. Most 3 milliárd euróra lenne szüksége Athénnak saját belső adósságai törlesztésére, és 14,4 milliárd eurót emészt fel a csőd szélén lévő bankok kisegítése is. Ezenkívül pénteken 1,4 milliárd eurónyi lejárt állampapírt kell kifizetniük.

A kétmilliárdos vitát még hétfőn szeretnék lezárni a pénzügyminiszterek, elemzők szerint azonban ez csak a kezdet, és a görögök jövőre visszakerülhetnek a címlapokra. Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek ugyanis várhatóan kemény feladat lesz, hogy több hasonló területen támogatást szerezzen a szigorú megszorításokhoz.