Putyin: Nem lesz Déli Áramlat

Fotó: AFP / VASILY MAXIMOV

-

Az EU ellenkezése miatt nem valósítható meg a Déli Áramlat gázvezeték - mondta Ankarában Vlagyimir Putyin orosz elnök.


„Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlatot), akkor nem építjük meg” – mondta Putyin Recep Tayyip Erdogannal tartott közös sajtóértekezletén. Az orosz elnök szerint a török-görög határon megépítendő földgázelosztó-központ megépítésével ellensúlyozható a Déli Áramlat meghiúsulása.

„Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását” – mondta az orosz elnök. Emellett azt tanácsolta Bulgáriának, hogy kérjen kártérítést az Európai Bizottságtól az elmaradt haszon miatt.A RT orosz állami finanszírozású híroldal szerint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója már be is jelentette, hogy cége építi a fekete-tengeri gázvezetéket, amelynek a török-görög határnál lesz vége. A vezetéktől azt várja a cég, hogy a dél-európai piacokra is el tudja juttatni az orosz földgázt.


Az új vezeték kapacitása ugyanakkora lesz, mint a Déli Áramlat lett volna. Évi 63 milliárd köbméter földgáz elszállítására lesz képes. Az RT szerint ebből 14 milliárd köbméternyi gáz a török piacra jut majd. Törökország a Gazprom második legnagyobb üzleti partnere Németország után.


Kinek a barátja most Putyin?

Magyarországra szinte csak Oroszországból érkezik gáz, Ukrajnán keresztül. Ebből már többször adódtak problémák: 2009-ben például az ukránok elkezdték megcsapolni az Európába szánt gázt, ezért Oroszország teljesen leállította a szállításokat, és mi sem kaptunk semennyit télire. Idén ez lehetőség ismét elérhető közelségbe került Ukrajna és a Gazprom vitája miatt. Ezért aztán a magyar kormányok mindig támogatták a Déli Áramlat tervét. Ugyanezen a csövön is orosz gáz jött volna, de legalább nem a „konfliktusos” Ukrajnán keresztül.

Orbán Viktor sokak által oroszbarátnak tartott politikája felgyorsította a magyarországi eseményeket is, annak ellenére, hogy az Európai Unió végig ellenezte gázvezeték megépítését. A csövek tulajdonosa ugyanis (fele részben) a Gazprom lett volna; ugyanaz a cég, mely a gázt is biztosítaná: ezt pedig nem engedik az uniós szabályok. Orbán Viktor májusban a Gazprom elnökével tárgyalt. Novemberben a kormány úgy módosította a gázvezeték-építésre vonatkozó szabályokat hogy a Gazprom is építkezhessen Magyarországon, pár nappal később pedig a miniszterelnök Münchenben a Déli Áramlat kapcsán arról beszélt, hogy „mi nem akarunk közeledni senkihez sem, és nem is akarunk távolodni senkitől”, és nem „oroszbarát”, hanem „magyarbarát politikát folytatunk”.
A „magyarbarát” politika ellenére a Vedomosztyi című orosz lap a Déli Áramlat melletti kiállása miatt „Orbán a mi emberünk” című írásában méltatta a magyar miniszterelnököt.


A Gazpromnál jobb barát nem kell - mondja a Gazprom