Nem véletlenül lenne a drágább a Harley és a bourbon

Fotó: MTI/EPA / Peter Foley

-

Az EU úgy válaszolna az amerikai védővámokra, hogy az a republikánus körzetekben fájjon leginkább.


Hetek óta teljes erővel készül az Európai Bizottság, hogy megtorló intézkedéseket tegyen az USA-val szemben, ha EU-s cégeket is sújtanak Washington vámemelései – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Brüsszel egy sor tengerentúli termék vámjának emelésével válaszol, ha az ún. Amerika az első politika jegyében bevezetett védővámok EU-s cégeket érintenek. A válaszcsapásokat úgy tervezték meg, hogy Donald Trump támogatóinak választási körzeteit sújtsák. Például emelnék a Harley Davidson motorok vámját, mert a gyártó székhelye Wisconsin államban van, ahonnan a képviselőház republikánus elnöke, Paul Ryan bekerült a törvényhozásba. Brüsszel listáján a bourbon whiskey is szerepel, mert Tennessee mellett Kentucky államban is készítik, amelynek szenátora Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője. Számos további mezőgazdasági termék vámját is emelnék, például a Kaliforniából származó narancslét is drágábban lehetne behozni az EU-ba.

A listát még a legutóbbi nagy európai-amerikai kereskedelmi konfliktus idején, George W. Bush elnöksége alatt készítették, és azóta frissítették – írta a FAZ. A tervezett európai intézkedések megfelelnek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak.

Trump elnök januárban írt alá rendeletet a napelemek és a nagy teljesítményű mosógépek vámjának emeléséről, és jelezte, hogy további importkorlátozó lépésekre készül. Arra hivatkozott, hogy az importot kiváltó hazai áruk előállítása amerikai munkahelyeket teremt. Amerikai lapok szerint az acélra és az alumíniumra szintén magas vámot kíván kivetni.