Na, miről nem volt szó a kormány és az amerikai cégek találkozóján?

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Noha az amerikai beutazási tilalom ügye mögött vélhetően amerikai cég jelzése állhat, az Igazságügyi Minisztérium és az Amerikai Kereskedelmi Kamara ezt meg sem említve újította meg ünnepélyesen a stratégiai megállapodását szerdán. Az AmCham feladata az lesz, hogy segítsen a jogszabályok előkészítésében. Sok területet említettek, de a korrupciót nem.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2011-ben kötött stratégiai partnerségi megállapodást az Amerikai Kereskedelmi Kamarával. Az együttműködésben a szervezet olyan jogszabályok előkészítésében vett részt, mint az új Munka Törvénykönyve, az adatvédelmi törvény, vagy az új polgári törvénykönyv, amelyhez egy 60 oldalas javaslatcsomagot adott le.


Szerdán ezt a korábbi partnerséget újította meg Trócsányi László igazságügyi miniszter és Benkő Vilmos, az AmCham elnöke. A két fél köszöntőbeszédében kitért arra, hogy melyek lesznek a folytatódó együttműködés fő területei. Ilyen a szerzői jog, a közigazgatási jog, a társasági jog, az adatvédelem, továbbá a versenyjog. A felsorolásból azonban hiányzott a korrupciós ügyek kezelése.

Pedig Trócsányi külön elmondta, hogy megfelelő jogi környezetre van szüksége a kormánynak és a lehetséges befektetőknek. Szerinte olyan körülményeket kell teremteni, amelyben a befektetők azt mondják: „igen, mi itthon vagyunk!”

Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a szervezet 25 éve azzal a céllal alakult meg Magyarországon, hogy „védje a befektetői érdekeket és javítsa az ország versenyképességét.” Az elnök arra is kitért, hogy sok magyar cég is az AmChamben látja biztosítottnak a saját érdekeit.Mi is az az AmCham?

Az Amcham 1989-ben alakult meg Magyarországon. Jelenleg több mint 400 tagja van. Nemcsak amerikaiak, magyar és más külföldi cégek is a szervezethez tartoznak. 2014-ban közel 180 ezer magyar munkavállaló dolgozik valamelyik tagvállalatnál.


A kormányzattól és politikától függetlenül működő non-profit szervezet - írja magáról az AmCham.

Benkő a VS.hu kérdésére elmondta, hogy örülnek az együttműködésnek; folyamatosan készülnek arra, hogyan segíthetik a magyar kormányt a jogszabályok elősegítésében. „Nálunk nem csapódott le” - válaszolta az elnök, amikor a korrupciós ügyek kapcsán megkérdeztük: volt-e olyan tag, aki jelzett az AmChamnek megvesztegetési kísérletet.

„A szervezet nem egy-egy cég érdekeit, hanem olyan ügyeket képvisel, amely a tagok számára fontos” - tette hozzá Benkő.