Tömegek rohamozták meg a brókerbotrányos bankokat

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Emberek tolonganak azok előtt a bankok előtt, amelyek a Buda-Cash-botrányban érintett DRB-bankcsoporthoz tartoznak, és ahol a bankszünnap után ma végre megkezdődhetnek a kifizetések.


A Dél-Dunántúli Takarék Bank kaposvári székháza előtt csütörtökön a nyitáskor már húsz-harminc ember várakozott, amikor megérkezett a pénzszállító autó.A várakozók korábban azt a tájékoztatást kapták, hogy előjegyzések alapján megkezdődnek csütörtökön a brókerbotrány miatt eddig felfüggesztett számlákról a kifizetések, de feltehetően mindenki nem fog azonnal sorra kerülni.


Hasonló a zsúfoltság a DRB Bank egyik pécsi fiókja előtt is, a várakozó ügyfelek arról panaszkodnak, hogy sok embernek az itteni folyószámlájára jön a nyugdíja is, és nemcsak a bankból, de automatából sem tudnak pénzt felvenni.A harkányi bankfiók előtti tömegről készült videó is arról árulkodik, hogy rengetegen várták már a nyitáskor, hogy végre a pénzükhöz jussanak, az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankhoz tartozó miskolci Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet előtt ugyancsak sorba állnak az emberek.


A Buda-Cash tulajdonosi körének érdekeltségébe tartozó DRB Bankcsoporthoz, ahova az MNB felügyeleti biztosokat küldött ki, a BRB Buda Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank tartozik. A Portfolio összesítése szerint a négy regionális intézményből három tavaly, egy pedig 2009-ben alakult takarékból bankká. Összesített betétállományuk 2013 végén 120,4 milliárd forint volt. Arról egyelőre nincs információ, hogy bármelyik bank szabálytalanul működött volna.Nagyon kevés pénzt vehetnek ki az ügyfelek

A kifizethető betétek és más források összegét a Magyar Nemzeti Bank a DRB Bankcsoportnál 60 ezer forintra csökkentette. Szerdán egyáltalán nem nyitottak ki a DRB-csoporthoz tartozó regionális kisbankok, és mivel csütörtökön valószínűleg a leírtaknál még nagyobb rohammal szembesültek volna a bankoknál, ezért az MNB rendkívül erős kifizetési korlátot állított be: fejenként 60 ezer forintban, 90 napon keresztül.