A trafikok megússzák a KDNP vasárnapi szigorát

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Benyújtották a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatot. A KDNP elképzelése alapján nonstop boltot csak családi vállalkozás működtethetne, de csak ha az önkormányzat is megengedi. Kivételek vannak szép számmal, és lesz még több is, csak ma nem ismert feltételek mellett.


„Amikor a kereskedelem szabadságának érdekei és a magyar társadalom legfontosabb építőkövének, a családnak a védelméhez fűződő érdek összeütközésbe kerül, akkor a családi közösségek megtartó erejét kell erősíteni” – magyarázzák bevezetőjükben a KDNP képviselői, miért záratnák be kötelező jelleggel vasárnaponként az üzleteket.

Semjén Zsolt, a kisebbik kormánypárt elnöke, Harrach Péter frakcióvezető és képviselőtársaik csütörtökön kora délután nyújtották be a javaslatukat a parlamentnek. Harrach korábban, egy sajtótájékoztatón azt közölte: a kormány is támogatja az elképzelést. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi ellenvetésére a frakcióvezető azt mondta: az csak egy vélemény. Az NGM a jelek szerint a miniszter álláspontját osztja, legalábbis szerintük nem született kormánydöntés a kötelező zárva tartásról.

A törvényjavaslat hatálya kiterjedne mindenféle kereskedelmi tevékenységre, kivéve a következőket:

  • trafikok
  • gyógyszertárak
  • piacok és vásárok
  • benzinkutak
  • repülőtereken lévő üzletek
  • vasúti és autóbusz pályaudvarokon lévő üzletek
  • a börtönökben található boltok
  • a kórházakban lévő üzletek
  • a katonai objektumokon belül lévő üzletekA KDNP elképzelése szerint az üzletek általában naponta 6 és 22 óra közt lehetnének nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva kell lenniük. Ez utóbbitól évente öt alkalommal lehetne eltérni, ekkor szintén 6 és 22 óra közt lehetne nyitva tartani (ezeket a napokat be kellene jelenteni a hatóságnak, amely nyilván tartaná, ki és hányszor élt a lehetőséggel), illetve december 24-én délig lehetne nyitva tartani.

Kivételt jelentenének a javaslat szerint „a kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek”, amelyek eleve 5-kor nyithatnának, és vasárnap is nyitva lehetnének 5-től 12-ig. Kivételt élveznének az újságosok és virágárusok, amelyek szintén nyitva tarthatnának vasárnap délelőttönként.

A legfontosabb kivételt azonban nem ezek jelentik, hanem azok a 400 négyzetméternél kisebb boltok, amelyek „az általános zárva tartási időszakban”, tehát éjszaka és vasárnap is nyitva tarthatnának, feltéve, hogy ebben az időszakban maga a tulajdonos vagy családtagja áll a pult mögött. Ez azt jelenti, hogy nonstop boltot csak kisvállalkozók üzemeltethetnének Magyarországon.

A vasárnapi zárva tartás megsértőit fogyasztóvédelem nem csak megbírságolná, de kötelező lenne már első alkalommal 15 napra bezáratni az üzletet. A második alkalommal ez 30, a harmadik alkalommal 90 napra emelkedne, a sokszoros visszaesőkre pedig egy évre tennének lakatot. A törvény 2015. március 15-én lépne hatályba.

A javaslat a fentieken túl felhatalmazná a kormányt, hogy rendeletben határozza meg, hogyan lehet a helyi sajátosságokra – a szöveg konkrétan az idegenforgalom igényeit, illetve a lakókörnyezet igényeire tesz említést – tekintettel felmentést kapni a fenti nyitva tartási szabályok alól. Az önkormányzatok ez alapján a rendelet alapján szabályozhatnák a területükön lévő üzletek nyitva tartását.A Demokratikus Koalíció (DK) szerint több ezer munkavállaló elbocsátásával járhat a KDNP nagyobb üzletek vasárnapi zárva tartását szorgalmazó javaslata. Az ellenzéki párt véleményét Gréczy Zsolt, a DK szóvivője közölte csütörtökön az MTI-vel. Szerint az emberek dolga lenne eldönteni, mivel kívánják tölteni vasárnapjukat, és nem szorulnak a „mérhetetlen támogatású KDNP álszent iránymutatására”. A kormány tehát az emberek egyik alapvető szabadságát korlátozná egy ilyen lépéssel, miközben munkahelyeket is megszüntetne - mondta Gréczy, aki szerint a tilalom a történelmi tradícióval is szembemenne, hiszen a vasárnap megnevezés a vásár napból származik.