Újabb 31 milliárd forint lett elérhető a magyar cégeknek

Forrás: MNB

-

Megalakult Magyarország legnagyobb magántőke alapja, amely főképp ipari, élelmiszeripari, mezőgazdasági, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató vállalatokba kíván befektetni.


Összesen mintegy 31 milliárd forintos jegyzett tőkével indította el Magyarország legnagyobb magántőke alapját a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. A Metis Magántőke Alap a Magyarországon és az Európai Unióban húzóágazatoknak tekinthető iparágakra helyezi a hangsúlyt, valamint azokra a területekre koncentrál, ahol a meglévő piaci igényekre még nem születtek üzleti megoldások.

Az alapkezelő elsősorban a már érettebb szakaszban lévő vállalatokban kíván tulajdonrészt szerezni, de nem zárja ki az ígéretes startup cégekbe történő részesedésvásárlást sem. A 10 éves futamidejű alap befektetései során kiemelten kezeli az ipari, élelmiszeripari és mezőgazdasági termelő, valamint pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató (fintech) vállalatokat.

Az alapkezelő a Metis-be kerülő várhatóan 10-20 vállalatnak juttatott tőke mellett azok stratégiai irányításában is szakmai segítséget nyújt, és a későbbiekben határozottan épít részesedésének a Budapesti Értéktőzsdén keresztül történő értékesítésének lehetőségére.

Az MNB engedélyével működő zártkörű Metis alapba az alap futamideje alatt magyar szakmai befektetők helyezik el a 31 milliárd forintos jegyzett tőkét, fejenként minimum 100 ezer euró összegben.