Új lehetőség a jó magyar ötletek megvalósítására

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Mintegy 300 magyar fiatalnak adna kezdő lökést egy új program, a cél, hogy ők legyenek a következő évtizedek meghatározó vezetői, kutatói, tudósai, vagy éppen vállalkozói.


A Magyar Templeton Programba összesen 300, kifejezetten a kognitív – megismerő folyamatokon, gondolkodáson alapuló – területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar fiatalt válogatnak be hazánkból és a határon túlról. Az elképzelések szerint közülük 100-an a 20–29 éves és további 200-an a 10–19 éves korosztályból kerülnek majd ki. Míg az előbbiek számára már lezárult a jelentkezés, utóbbiak november 15-ig megtehetik még azt a hivatalos honlapon. Maga a program egyébként 2016 márciusától 2017. február végéig tart majd a Templeton World Charity Foundation (TWCF) finanszírozásával, a European Social Fund, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társfinanszírozásával és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) szakmai együttműködésével.

A pályázóknak egy rövid, online intelligenciateszt és egy motivációs kérdőív kitöltésén felül egy motivációs videót vagy slide show-t is el kell készíteniük, amelyben kifejtik eddigi eredményeiket, az őket foglalkoztató szakmai kérdéseket és a jövőbeni terveiket.

A fiatal tehetségektől érkező ötleteket 300 szakmai mentor és coach segít üzleti formába önteni, miközben a programban részt vevők többek között pénzügyi és vállalkozói képzésekben vehetnek részt, innovációs és kutatólabor-látogatásokon, országos illetve nemzetközi Tehetségnapokon, társadalmi felelősségvállalásra nevelő programokon és startupközösséget is erősítő nyári kiválósági táborokban vehetnek részt. A cél, hogy az olyan készségeket is fejlesszék a program során, mint a kommunikáció, az analitikus és logikus gondolkodás, az érzelmi intelligencia, a csapatorientáció vagy éppen a szervezőképesség.