Új inkubátorokat hozna létre az állam

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Mintegy ötmilliárd forintból támogatná az új inkubátorokat egy friss pályázat - egyelőre Budapest kivételével.


A GINOP-2.1.5-15 kódnevű pályázat célja, hogy olyan régiós startup központok jöjjenek létre, melyek segítik az innovatív ötletek megvalósítását. Ennek érdekében az első körben az inkubátorokat választják ki, majd ők írják ki közvetlenül a startupoknak szóló pályázatokat.

A jelenlegi tervek szerint 8-10 támogatott inkubátor lesz, amelyek a kapott összeg 20 százalékát költhetik a saját működésükre. Egy-egy kedvezményezett három éves futamidővel 300 és 600 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásért jelentkezhet.

Fontos célja a kiírásnak, hogy az induló vállalkozások támogatásának kockázata megoszoljon az állam és a piaci szereplők között, hiszen az inkubátorok tőkebefektetéseik (a cég által igényelt támogatás minimum 20 százalékát erre kell költeni) révén tulajdonosként is segítik a startupokat.

Az inkubátoroknak azt is vállalniuk kell, hogy legalább 5 vállalkozással kötnek megállapodást, melyeknek köszönhetően legalább 3 tesztelt prototípus, MVP és/vagy piacra vihető termék jön létre.

A GINOP pályázatot idővel az NKFI Alapból finanszírozott 1,5 milliárd forintos kiírás követi, amely már a Közép-Magyarország régió már meglévő innovációs ökoszisztémájának erősítésére, dinamizálására szolgál, hiszen erre az uniós források egyáltalán nem használhatók fel.