Többé nem lehet gond a mosásban összement ruha?

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

Egy régi problémára ad megoldást egy Harvard Egyetemről kikerült startup.


Valószínűleg nem sok olyan ember él a Földön, akinek még soha nem ment össze semmilyen ruhája a mosógépben. Erre a problémára ad megoldást az Unshrinkit elnevezésű cég.

A kezdet tipikus startup kezdet volt: a társalapító Desiree Stolar egy hete vásárolt melegítője összement mosás után és hiába próbált valamilyen megoldást találni rá, nem tudott. Erről többek közt egy olyan harvardi osztálytársának is panaszkodott, aki korábban a Johnson & Johnsonnak végzett termékfejlesztést és végül úgy döntöttek, hogy egyesítik erőiket.

A problémamegoldás egyszerűen azzal kezdődött, hogy különböző vegyszereket kevertek össze, amíg az egyik mixnél azt vették észre, hogy az működik a gyapjú ruháknál. “Ekkor éreztük, hogy van valami értékes a kezünkben” - mondta Stolar a CBS-nek. Végül a kész terméket az Amazonon keresztül eljuttatták néhán kereskedőnek, ám a probléma, hogy a vegyület egyelőre csak gyapjú ruhákon működik, a többi típusra megfelelő megoldáson még dolgoznak. Jelenleg főként a vászon és a pamut ruhákra próbálnak koncentrálni, egyszerűen azért, mert sokan hordanak ilyen anyagú öltözéket - mondta Stolar.

És hogyan működik a rendszer? Nagyon egyszerűen: a mosogatóba egy gallon (kb 3,8 liter) meleg vizet kell tenni, majd abba beleönteni egy teljes üveg Unshrinkitet. Ebben 30 percig kell hagyni a ruhát áztatni, majd hideg vízzel le kell öblögetni, mielőtt a ruha visszanyúlik a kívánt méretre. Ezután mindössze annyi dolgunk maradt, hogy a felesleges folyadéktól megszabadítsuk a ruhánkat.