Pénzt, közvetlenül az EU-tól

Fotó: Imaginechina / Xie zhengyi

-

Március 9-én a Horizon2020 programról tartanak egy konzultációt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkatársai.


A Horizont 2020 az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes.

A program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt. A Horizont 2020 során külön hangsúlyt helyeznek a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására (pl. egészségügy, energia, közlekedés területein).


A pályázatírástól az ellenőrzésig

A márciusi tájékoztató résztvevői az elektronikus pályázatbenyújtási felület áttekintése során végigkövethetik a pályázat előkészítésének és benyújtásának lépéseit, valamint megismerhetik a nyertes projektek adminisztrációját, különösen a szerződéskötést megkönnyítő, elektronikus pályázatkezelő rendszert (SyGMA).

Az előadók kitérne arra, hogyan és milyen kiadásokat tervezhetnek be egy projekt költségvetésébe a pályázók, hol szükséges a támogatáson túl más források bevonása, valamint hogy miképp zajlik egy sikeres projekt tényleges költségeinek elszámolása. A dokumentálási, beszámolási kötelezettségeken túl a szakértők a támogató ellenőrzési jogát, illetve az esetlegesen feltárt szabálytalanságok következményeit érintő tudnivalókat, valamint az előző keretprogram (FP7) során lefolytatott ellenőrzések leggyakoribb megállapításait is ismertetik.

A résztvevők az előzetes tájékoztatás szerint a pályázatírás közben felmerült konkrét kérdéseiket is feltehetik, illetve mód nyílik korábbi pályázói tapasztalataik megosztására is.

Az esemény ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.