Párizsban nyílik Európa legnagyobb startup központja

Forrás: Wilmotte & Associés SAS d’Architecture

-

A régi tehervonat-állomás helyén létesülő Station F projekt még feljebb értékeli Párizst a startupközpontok nemzetközi rangsorában.


Idén áprilisban nyitja meg kapuit a Station F, mely Európa legnagyobb startup kampusza lesz. Az 1929-ben épült, 34 ezer négyzetméteres történelmi vasútállomás, a Halle Freyssinet épületében kialakított üzlettér 220 millió eurós befektetésből, két éven át tartó munkával valósult meg Párizs ipari szegletében. Az egyedülálló központ ötletgazdája és finanszírozója Xavier Niel francia milliárdos, a Kima Ventures alapítója.

„Kampuszként beszélünk róla, mert a hely valóban nagyon hasonlít majd az egyetemi városokhoz” – magyarázta a névválasztás okát Roxanne Varza, a Station F vezetője a TechCrunch-nak. Az egykori tehervonat-állomásból lett tech-központ mintegy ezer startupnak ad majd helyet három emeleten. Az épületben a nap 24 órájában nyitva tartó éttermek, kávézók, rendezvény- és konferenciatermek szolgálják majd ki a vállalkozókat és a befektetőket, a központ egyharmadát pedig a startupoknak alakítják ki mintegy háromezer íróasztallal, melyeket bárki kibérelhet majd körülbelül 60 ezer forintos havidíj ellenében. A munkaállomásonkénti bérleti díj nem a profitképzést, hanem a kampusz fenntartási költségeit biztosítja, és nem tartalmaz olyan szolgáltatásokat, mint a mentorálás, a tanácsadás vagy más inkubátor-jellegű programok. A projekt alapgondolata szerint ugyanis mindezt – az ökoszisztéma-modellnek megfelelően – az ott jelenlévő vállalkozások egymásnak nyújtják majd, amihez a Station F csupán a megfelelő teret szolgáltatja.

A kampuszon a kezdő vállalkozások mellett nagyobb cégek is helyet kapnak, így például a Facebook és a Ventech is képviselteti magát egy-egy saját irodával. Ezzel a Station F egy fedél alá hozza az induló vállalkozásokat, a támogatókat és a kockázati tőkebefektetőket, így az ultramodern üzleti környezetben egy valódi tech-ökoszisztéma alakulhat ki. A projekt részeként két közeli épületet is felújítanak, ahol a kampusz hatszáz munkatársát tudják majd kedvezményesen elszállásolni – olvasható a Red Herring oldalán.

A bérlők egyike, a Ventech a közel nyitás hírével párhuzamosan bejelentette, hogy új programot indít, amely a ParisPOC nevet viseli, és célja, hogy a világ minden részéről bevonzzák a startupokat a francia piacra, biztosítva számukra termékeik és szolgáltatásaik első tesztelését. A Station F ezeknek a cégeknek is lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatba lépjenek üzleti partnereikkel, és lehetőséget, támogatást kapjanak a piacra lépéshez. A ParisPOP programmal hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy a Brexit után kialakult helyzetben Párizsba vonzzanak olyan cégeket, melyek korábban Londont tekintették globális terjeszkedésük központjának, és ezzel a francia főváros válhasson Európa Szilícium-völgyévé.