Sok pénzt kap egy magyar cég

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az amerikai jelnyelvet valós időben fordítani képes technológia továbbfejlesztésére kapott másfélmillió eurót egy nemzetközi konzorciumtól a SignAll Technologies Zrt.


A Perion Kockázati Tőkealap, a Credo Ventures és a Conor Fund összesen másfélmillió eurót invesztált az amerikai piacra szánt magyar technológia továbbfejlesztésére. „A SignAll 20 fős csapata már megalkotta a működő prototípusát annak a technológiának, mely forradalmasíthatja a kommunikációt a siketek és a hallók között. Más projektekkel ellentétben ez a fejlesztés nem csupán felismeri a jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként a jelnyelvi mondatokat angol nyelvre le is fordítja." – mondta Andrej Kiska, a Credo Ventures képviselője. A technológia két, napjainkban robbanásszerűen fejlődő terület, a gépi látás és számítógépes nyelvészet együttes felhasználására épül.

Sokan azt hiszik, hogy a jelnyelv a világon egységes, pedig több mint kétszáz különböző jelnyelv létezik. „Fejlesztésünk elsőként az egységesen amerikai jelnyelvet használó USA piacára készülhet el, ahol az esélyegyenlőség kapcsán magas a társadalmi érzékenység. A legkiválóbb fejlesztőkkel és nyelvészekkel bővülve további jelnyelveket is tervezünk feldolgozni, így reméljük pár éven belül akár Magyarországon is használni fogják a rendszert, sőt képes lesz akár a magyar és amerikai jelnyelv közötti tolmácsolásra is" – mondta Robotka Zsolt, a SignAll Technologies Zrt. alapítója.

Az amerikai jelnyelvet csak az Egyesült Államokban több mint félmillió ember használja anyanyelveként. A következő időszakban a cél nem csupán a technológia tökéletesítése, de annak megismertetése az Egyesült Államok releváns szervezeteivel és közösségeivel ugyanilyen fontos szerepet kap.