Még egy rangsor, ahol az Apple a legjobb

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Érdekes táblázatot közölt a Business Insider arról, hogy a technológiai cégek mekkora árbevételt könyvelhetnek el dolgozónként.


A lista élén nincs meglepetés, ugyanis az Apple magasan vezet egy egészen elképesztő adattal: dolgozónként valamivel több mint 1,8 millió dolláros árbevételt hoztak az iPhone-nok és az iPad-ok eladásai. A második helyezett Google már csak 1,1 milliós árbevétellel büszkélkedhet, míg a képzeletbeli dobogóra a japán távközlési és médiamulti Softbank fért fel 918 ezer dollárral. Ez utóbbi cég a magyar piacnak is ismerős lehet, hiszen korábban több tízmillió dolláros fektetett be az egyik vezető (félig) magyar startupba, a Ustreambe.


See how much tech giants like Apple and Google make per employee

Szerző: Business Insider2015. október 26.

A 12-es toplistán még olyan világcégek vannak ott, mint a Microsoft (732 ezer dollár), az Amazon (577 ezer dollár), a Sony (571 ezer dollár), míg a sort az IBM zárja 244 ezer dollárral.

A lista egyébként nem meglepő módon hasonlóságokat mutat a legértékesebb vállalatok listájával. Azt is az Apple vezeti, éppen a Google-t megelőzve: előbbi értéke 2015-re elérte a 247 milliárd dollárt, míg utóbbi 173,3 milliárddal lett a második. Az első változás az előző listához képest itt jön, hiszen a harmadik helyre a Microsoft fért fel 115,5 milliárd dollárral. A BrandZ Top 10 globális listán a negyedik helyen az IBM áll, amelyet a Visa, az AT&T, a Verizon, a Coca-Cola, a McDonald's és a Marlboro követ, azaz bár vannak más szereplők is, a technológiai vállalatok előretörése egyértelmű. A részletes listát itt böngészheti.