London az Uber mellé állt

Fotó: MTI/AP / Bertrand Combaldieu

-

Zöld utat kapott az Uber az angol Fellebbviteli Bíróságtól.


A pénteki döntés lényege, hogy az Uber mobilos applikációja valóban applikációnak számít, és nem taxiórának. Ez azért fontos, mert ez utóbbit csak a híres black cabek használhatják, cserébe azért a sokórányi tanulásért, amit a londoni utcák bemagolásával töltöttek. Tehát ha az Uber veszített volna, úgy neki is meg kellett volna felelnie a másokra vonatkozó szigorú előírásoknak, így azonban nem kell változtatnia jelenlegi üzleti politikáján.

A cég igencsak aktív a brit fővárosban, hiszen szolgáltatásaira már nagyjából egymillió fő regisztrált, akiket 18 ezer sofőr szolgál ki.

„Ez egy szomorú nap London számára” – kommentálta a döntést a The Guardiennek Andy Boland, aki London legnagyobb minicabcégének, az Addison Leenek a vezérigazgatója. Szerinte a mostani döntés visszatérés a korábbi „rossz napokhoz”, amikor nem volt komoly szabályozás, és az utasok nem tudták, mi a pontos viteldíj, amíg túl késő nem lett. Csalódottságával nem volt egyedül: az engedéllyel rendelkező londoni taxisok szervezete (Licensed Taxi Drivers Association) már benyújtotta fellebbezését a döntés ellen.