Kormányzati pénzosztás: így támogatják a jó magyar ötleteket

Fotó: iStockphoto / Attila Gimesi

-

Sok ponton módosult a vállalatok kutatás-fejlesztését (K+F) támogató pályázat, így a többi közt az állam jobban beleszól a munkatársaknak adható fizetésekbe is. Az összesen 50 milliárdnyi forrásra – hacsak addig ki nem merül – még két évig lehet pályázni.


A mostani pályázatokkal olyan innovatív cégeket támogatna az állam uniós pénzből, amelyek ennek köszönhetően jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékeket, szolgáltatásokat, technológiákat, prototípusokat hoznak létre.

A támogatásra szükség is van, mivel a kormány uniós vállalása szerint a jelenlegi 1,4 százalékról 2020-ra a GDP 1,8 százalékára kúsznak fel a K+F-költések. (Az EU egyébként akkorra a 3 százalékos célt tűzte ki magának.) Ennek érdekében pedig a korábbi ígéretek szerint mintegy 6-700 milliárd forintnyi innovációt támogató pályázatot írnak ki a következő években.

Tavaly egyébként nemzetgazdasági szinten majdnem 440 milliárd forintot költöttünk erre a célra, ami bár 20 milliárd forinttal több volt, mint az azt megelőző évben, ám GDP-arányosan már minimális, 0,08 százalékos volt a csökkenés – azaz, mivel a gazdaság nagyobb mértékben növekedett, mint a K+F-költés, távolabb kerültünk az uniós vállalásunktól.

A mostani, GINOP-2.1.1–15 elnevezésű pályázat fontosságát jól mutatja az is, hogy amíg tavaly a vállalkozások K+F-ráfordításai 7,6 százalékkal emelkedtek, addig az államháztartási szektorban 3,1, a felsőoktatási kutatóhelyeken pedig 1,5 százalékos volt a visszaesés. Ennek köszönhetően az ország innovációs költéseinek egyre nagyobb hányadát – tavaly már 48,4 százalékát – a vállalkozások finanszírozták, miközben az állam mind összegében, mind arányaiban kevesebbet költött K+F-re, mint 2013-ban.


Beleszólnak a fizetésbe is

A pályázatokon összesen 50 milliárd forintnyi támogatást kaphatnak a vállalkozások. Nehéz megbecsülni, de 50-1000 kedvezményezett cég is lehet, amely 50 millió és egymilliárd forint közötti vissza nem térítendő pénzre jelentkezhet. Bár korábban szeptember végi kezdésről szóltak a hírek, jelen állás szerint október 30-tól lehet benyújtani a pályázatokat, és ha megmarad a keret – erre viszonylag kevés az esély, mivel ez az egyik legnépszerűbb pályázatnak számít a cégek körében –, akkor 2017. október 30-ig lesz elérhető a pénz. Fontos tudnivaló az is, hogy a 2015. december 7-éig benyújtott támogatási kérelmeket együttesen bírálják el.


A villanymotortól a honlapfejlesztésig

A korábbi hasonló, innovációt segítő pályázatok során számtalan tevékenységet támogattak már uniós forrásból, így például volt olyan cég, amely szennyvíztisztító technológiát fejlesztett, egy másik gyorsvasúti felfüggesztési rendszereket és szigetelőket, és volt, amelyik szervokormányhoz és háztartási gépekhez használt villanymotortengelyek továbbfejlesztéséhez használta a támogatást, és akadt, amelyik ingatlanhirdetési portált indított. Forrás: http://www.europalyazat.hu/

A mostani változások között szerepel az is, hogy az állam jobban beleszólna abba, hogy egy-egy cég mennyit költhet fizetésekre. Így például egy projektmenedzser legfeljebb 800 ezer forintos havi költséggel számolható el (kutató-fejlesztő munkatársnál ez 1,7 millió, segédszemélyzetnél 600 ezer forint), de kikötötték azt is, hogy a már meglévő foglalkoztatott esetében az elszámolható személyi jellegű kiadások csak indokolt esetben (munkaidő-növekedés, feladatbővülés, munkakörbővülés) és mértékben emelkedhetnek a támogatási igény benyújtását megelőző utolsó évi átlagbérhez képest.

Jó hír, hogy eltörölték az összes költségkorlátozást az eljárási innovációra, így a cégek bármennyit költhetnek új vagy jelentős mértékben javított termelési vagy szolgáltatási módszerre, amibe beleszámítanak a technikákban, felszerelésekben vagy szoftverekben eszközölt jelentős változtatások is.

Amennyiben böngészne a további változások között, kattintson!