Jut még pénz a startupoknak

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Az idei harmadik negyedévben 20 kockázati és magántőke-befektetés zárult le eredményesen, közel kétmilliárd forint értékben.


2015 harmadik negyedéve során 18 kockázatitőke-befektetést zártak le a magyarországi kockázatitőke-alapok, ami az előző negyedévi 17-hez képest enyhe növekedést jelent. A kockázati tőkebefektetéseken túl ebben az időszakban két magántőke (private equity) tranzakció is sikerrel zárult, ezek értékét azonban a befektetők – mivel üzleti titoknak minősül – nem közölték.

A 18 kockázati tőke-befektetés összértéke 1,8 milliárd forintot tesz ki. A befektetések átlagértéke meghaladta a 100 millió forintot, 6 befektetés esetében a befektetett összeg ennél nagyobb, 12 esetben ez alatti volt, a befektetések értéke a 25 és 208 millió forint közötti sávban mozgott.

A lezárt tranzakciók értékének 60 százaléka áramlott új befektetési célpontokhoz, a többi egy korábbi befektetés folytatása volt. Az előző negyedévekhez hasonlóan tovább nőtt a startupokba áramló kockázati tőke aránya: míg az év első negyedében a befektetett kockázati tőke értékének 51, a másodikban 57, addig a harmadik negyedévben 80 százaléka áramlott ezekhez a társaságokhoz. A fennmaradó közel 400 millió forint tőkén az ún. növekedési fázisban lévő vállalkozások osztoztak.

A negyedévben több alapkezelő is aktív volt, összesen 9 alap helyezett ki tőkét a vizsgált időszakban. A legnagyobb összértékben tőkeállományt kihelyező alap egymaga mintegy 900 millió forintot fektetett be.


Szolgáltatásokra van pénz

A legtöbb kockázati tőkét bevonzó három ágazat – az üzleti és ipari termékek, a fogyasztói szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari szolgáltatások – a teljes tőkemennyiség 79 százalékát kötötte lel. Ezzel az idei évben eddig a legtöbb kockázati tőkét az üzleti és ipari szolgáltatások (2,5 milliárd), az élettudományok (1,7 milliárd) és a fogyasztói szolgáltatások (1,1 milliárd) területe mozgósította, hasonlóan a 2014-es évhez.

Ebben a negyedévben is sor került négy befektetés lezárására. Az exitek közül három az üzleti és ipari termékek, egy pedig a pénzügyi szektorban zajlott le.