Hamarosan a mobiljával is megtudhatja, hogy érett-e egy gyümölcs

Fotó: AFP / INDRANIL MUKHERJEE

-

Kifejlesztettek egy új mobilos szolgáltatást, amely egy fénykép elkészítése után megmondja, hogy ehető-e az adott gyümölcs.A Washingtoni Egyetem kutatói fejlesztették ki az új applikációt, amely még nincs forgalomban, de előreláthatólag mindössze 30 fontba kerül majd – számol be a Sky. Hypercam néven egy olyan technológiát találtak ki, melynek köszönhetően 94 százalékos pontossággal meg lehet határozni, hogy a gyümölcs elég érett-e már a fogyasztáshoz.

„Az applikációval bárki elmehet a boltba, és ellenőrizheti a vásárolandó árut, hiszen egy fénykép készítésével be tud nézni a gyümölcs belsejébe, hogy minden rendben van-e. Mintha egy élelmiszer-biztonsági szolgáltatás lenne a zsebünkben” – kommentálta a fejlesztést Shwetak Patel professzor.

A rendszernek ugyanakkor van két hátránya: egyrészt túl nagy, másrészt nagy fényben nem mindig ad megbízható eredményt. Ugyanakkor az applikációt akár biztonsági cégek is használhatják majd a jövőben, mivel 99 százalékos biztonsággal meg tudja különböztetni a különböző személyek tenyér- és ujjlenyomatát.


Ez az avokádó érett már?