Ezeket a cégeket veszik a befektetők

Fotó: MTI/EPA/J.J. Guillen / MTI/EPA/J.J. Guillen

-

Egyre több a felvásárlás és a cégeladás (M&A) nemcsak a régióban, hanem hazánkban is, a legkeresettebb cégek természetesen az IT szektorban dolgoznak, de a feldolgozóipar és az energetika is népszerű a befektetők körében. Itthon a Jeremie-program is húzza felfelé a számokat.


A válság az M&A piacra is hatással volt, mára már azonban normalizálódott a helyzet, egyre több a tranzakció - mondta keddi sajtótájékoztatóján Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Üzletágának vezető partnere. Szerinte jó hír, hogy viszonylag sok pénzük van a cégeknek, van erejük vásárolni, amit meg is tesznek, hiszen ezzel is növelni akarják az üzleti eredményeiket. Errefelé halad nemcsak a világ, hanem Magyarország is - mondta Dezse.

A közép és dél-európai régióban szereplő 11 országból 6 országban mért növekedést az EY, összességében el lehet mondani, hogy amíg nőtt a darabszám, addig csökkent az ezek során megforgatott pénzmennyiség. A térségben összesen 1281 tranzakcióra került sor, összesen 43,1 milliárd dollár értékben, a tranzakciók számát nézve pedig Törökország (312) állt az élen, míg a képzeletbeli dobogóra Lengyelország (178) és Csehország (185) került még fel, így hazánk a 130-as értékével éppen lemaradt az első háromból. A becsült átlagos piaci érték a 100 millió dollár feletti üzleteknél 361 millió dollár volt, míg az esetek jelentős többségét adó százmillió alatti tranzakcióknál 17,9 millió dollárt mért az EY. Amennyiben az iparágakat nézzük, úgy az IT vitte a prímet a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor előtt.


Sokat számít a Jeremie

Itthon a tranzakciószámban 27 százalékos növekedést mért az EY, így az országban 130 felvásárlást regisztráltak, amivel a régiós érték nagyjából 10 százalékát hoztuk. A tranzakciók értékét az esetek 48 százalékában hozták nyilvánosságra, így az M&A piac nagyjából 1,5 milliárd dollárnyi forgalmat ért el tavaly. Az emelkedés 2011 óta folyamatos, egyelőre nincs jel arra, hogy ne legyen több tranzakció a következő időszakban - vélte Dezse, amit alátámaszt az is, hogy az tranzakciószámot nézve az utóbbi hat év legjobbja volt 2015.

Főképp a hazai piac pörgött, hiszen az összes tranzakció 61 százaléka belföldi ügyletnek számított, míg a régióban ez csak 49 százalék volt. A külföldről érkező felvásárlásokat nézve az amerikai, a német, a brit és a cseh cégek voltak aktívak. A másik oldalt nézve tavaly összesen nyolc külföldre irányuló felvásárlást hoztak nyilvánosságra, melyek közül kettő Lengyelországban, egy-egy pedig Romániában, Szerbiában, Bosznia és Hercegovinában, Norvégiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban történt. Itthon a 100 millió dollár feletti ügyleteknél 210, az ez alattiaknál 7,3 millió dolláros átlagértéket mért az EY.

A befektetők többsége, egészen pontosan 62 százaléka stratégiai befektető volt, ebben szerepe volt annak, hogy Dezse szerint a Jeremie-program sok tranzakciót gerjesztett. A kockázati tőkeprogramot ugyanis lassan lezárják, ám az idei adatokra jótékony hatással lesz valószínűleg, hogy a program határidejét fél évvel, idén májusig meghosszabbították. Ezek után nem meglepő, hogy az ügyletek számát tekintve az IT és a technológiai szektor volt a legnépszerűbb az összes ügylet 28 százalékával, de keresett volt az energetika-bányászat (13 százalék) és a gyártóipar (9 százalék) is.


A LogMeIn húzza felfelé a magyar IT-számokat

A régió IT szektorában összes 184 tranzakció zajlott, mely során 1,9 milliárd dollár cserélt gazdát. Ebből Magyarország 27 ügyletet tudhatott magáénak, ám az ehhez kapcsolódó pénzmozgás pontos összegéről nincsenek adatok. Annyit tudni, hogy itthon az átlagos tranzakciós méret 9,4 millió dollár volt, ám Bányai András, az EY szakértője szerint ezt nagy mértékben felfelé lendítette a LogMeIn 100 millió dollár feletti ügylete. Magyarországon a legnépszerűbb befektetéseknek továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, az adatvédelmi- és a pénzügyi IT szoftvereket gyártó, valamint a biotechnológiai cégek számítanak.

A térségben legtöbb befektető az Egyesült Államokból érkezett (14), de sok volt a német (10) és egyesült királyságbeli (7) is. Az ügyletek 57 százaléka azonban így is régión belüli tranzakciónak számított, 13 százalék esetében egy régiós befektető vásárolt térségen kívüli céget, míg a maradék 30 százalékban távolabbról érkező befektető talált magának helyi céget. Bányai elmondta, hogy bár az előző évhez képest csökkent a tranzakciók száma, Magyarország így is meg tudta tartani a harmadik helyét. Igaz, a Törökország által jegyzett 76 tranzakciótól meglehetősen távol vagyunk még. A területen egyre több a stratégiai befektető, az összesen 184 tranzakcióból ugyanis 110 esetben ők vásárolták fel a cégeket.