Depressziós lesz, aki túl sokat facebookozik

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

Aki túl sokat használja a szociális médiát, az magányos és indulatos lesz - állítja egy friss kutatás.


A finn boldogságkutató központ ezer Facebook felhasználót vizsgált meg, olyanokat, akiknek 90 százaléka minden nap felment a közösségi oldalra - számolt be a The Sun. Őket még a vizsgálat előtt megkérték, hogy egy tízes skálán jelöljék be az elégedettségüket az élettel.

Ezután két csoportra osztották őket: az egyik használhatta napi rutinszerűen a Facebookot, míg a másik csapatnak teljesen le kellett állnia. A kutatók tapasztalata szerint ez utóbbiak körében 7,56-ról 8,12-re nőtt az elégedettek köre, míg előbbi csoportnál szinte nem mértek változást: 7,67-ről 7,75 pontra emelkedett az index.

Azok, akik tovább használhatták a szociális médiát többet aggodalmaskodtak, magányosabbak és ingerültebbek voltak. „A Facebook eltorzítja a valóságérzetet és azt, hogy a többi ember hogyan is él, így végül egy kifordított valóságot kapunk.” - vélte Meik Wiking, a kutatóközpont vezetője. Ezzel szemben azok, akik abbahagyták a közösségi oldal látogatását, határozottabbak és lelkesebbek lettek az életben, mivel több hatás érte őket az online világon kívül.