Az Uber felmérette, hogy nem is konkurenciája a taxiknak

Fotó: Getty Images / Pablo Blazquez Dominguez

-

Ugyanis aki uberezik, az alig taxizik.


Az Ipsos felmérése alapján – melyet az Uber megbízásából végeztek – az utazásmegosztó cég szolgáltatásait igénybe vevők között kevesebb mint 20 százalék utazik taxival napi vagy heti szinten, míg 44 százalék egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán taxizik. Ez azt jelentheti, hogy az Uber új keresletet generál a piacon, olyan felhasználókat is megszólítva, akik soha sem vagy alig taxiznak. Közülük sokan csak üzleti célból, munkaügyben taxiznak, míg az Ubert magánemberként használják – ugyanakkor korábban magánemberként csak nagyon ritkán ülnek be taxiba.


Vagyis a taxi és az utazásmegosztás nem egymás konkurenciái, hanem kiegészítik egymást – írta közleményében a társaság.

Az Uber-használók 60 százaléka 25-34 év közötti, ugyanakkor valamivel többen használják a szolgáltatást a 35-44 korosztályból, mint a 18-24 év közötti korcsoportból. Kétharmaduk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, foglalkozási státuszát tekintve 65 százalékuk alkalmazott vagy vezető. Az utazásmegosztó szolgáltatást használók közel 50 százaléka a belvárosban, 42 százalékuk pedig a főváros peremkerületeiben vagy a külvárosban él.

Azt viszont még korábban közölték, hogy a budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik, tehát a tömegközlekedést is kiegészítik szerintük.