A magyar cégek huszada ér el értékelhető sikert

Fotó: Thinkstockphotos / Gudella

-

Hiába az évi több tízezer cégalapítás Magyarországon, kevés társaság van, amely valóban elfogadható eredményeket tud hozni öt éven belül – közölte az Opten.


Azt, hogy itthon nehéz egy vállalkozás élete, már sokszor lehetett hallani, most az Opten számokkal is alátámasztotta: a 2009-ben megalakult 41 ezer tisztán magyar cég közül már csak 26 ezer működik, azaz a cégek közel 40 százaléka lehúzta a rolót. Igaz, a megmaradtak 78 ezer embernek adnak munkát, azaz átlagosan három főt foglalkoztatnak főállásban. Annak, hogy ennyi cég megszűnik, számos oka lehet Pertics Richárd, az Opten céginformációs üzletágának igazgatója szerint: ilyen az, hogy máig sok cég alakul komolyan vehető üzleti terv nélkül, sok a kényszervállalkozás, de az sem segített, hogy a 2009-et követő éveken jelentősen visszaesett a kereslet a különböző termékek és szolgáltatások iránt, miközben nehéz volt bármilyen fejlesztésre finanszírozást találni.

Érdekesség, hogy az újonnan alapított cégek mindössze a 37 százaléka mondhatja el magáról, hogy az a tulajdonos első vállalkozása, sokkal jellemzőbb a második, harmadik vagy sokadik próbálkozás. Ez egyfelől pozitív, mivel nem adják fel egyből a vállalkozó kedvű magyarok, másrészről viszont van olyan példa is, amikor valaki adósságot felhalmozva hátrahagyja a céget, jelentős problémát okozva az üzleti partnereinek. Érdekesség, hogy az alapításkor a tulajdonosok átlagéletkora 39 év, de általánosságban is elmondható, hogy kisebbségben vannak az egyetemről kikerülő, vagy csak néhány év tapasztalattal rendelkező vállalkozók. Még az innovatív technológiákra épített cégek vezetőit sem a friss diplomások között kell keresni, mivel ők általában már komolyabb tapasztalattal rendelkező magánszemélyek.

Az Opten azt is megállapította, hogy 2009-ben indult 41 ezer vállalkozásból 2014-re csaknem 2200 érte el a 100 millió forintos árbevételt, azaz véleményük szerint ennyi cég az, ami már tényezőnek számít, hiszen a jelenleg összesen működő 570 ezer működő cégből is csak 50 ezer éri el ezt a limitet. 142 vállalkozás még ezen is túltett, hiszen mindössze öt év alatt egymilliárd forintot meghaladó árbevételt hozott össze.