VR-technológia segítheti a rabok társadalmi visszailleszkedését

-

Egy New York-i startup VR-technológiát alkalmazna az elítéltek rehabilitációjára, hogy megkönnyítsék számukra a társadalomba való visszailleszkedésüket.


A virtuális valóság manapság nagyon divatos fogalom, ennek oka, hogy a VR-megoldások valóban képesek stimulálni érzékeinket, és eljuthatunk általuk a valóság egy másik dimenziójába. Mostanra pedig már azt is felismerték, hogy a szórakozáson túl is számtalan lehetőség rejlik a technológiában, és olyan ágazatokba is beszivárgott, mint az oktatás vagy az ingatlanpiac. Most pedig az elítéltek rehabilitációjában nyújthat támogatást a New York-i székhelyű Virtual Rehab startup megoldása által – olvasható a ZDNet cikkében.

A cég alapítója és vezérigazgatója, Dr. Raji Wahidy szilárdan hisz a virtuális valóság nevelő és rehabilitáló erejében, valamint abban, hogy a technológia segíthet felkészíteni a rabokat a börtönön kívüli életre, és képes lehet mérsékelni a visszaesés és az újra-bebörtönzés eseteinek számát. A startup célja, hogy a virtuális valóságot alkalmazva az oktatási és rehabilitációs programokkal biztosítsák a szexuális bűnözők, a családon belüli erőszakot elkövetők és más bűncselekmény miatt elítélt rabok oktatását és képzését, ezáltal pedig a második esély megteremtését.

Wahidy elmondta, hogy a Virtual Rehab lehetővé teszi a fogvatartottak számára, hogy olyan gyakorlati feladatokat hajtsanak végre, melyek a börtönön túli életben is hasznosak lehetnek. A megoldás vibrációs visszajelzési technológiát is alkalmaz, így például az az elítélt, aki úgy próbálja meg kicserélni egy autó akkumulátorát, hogy az még nem hűlt le, enyhe áramütést érez, ami még valóságosabbá teszi az élményt.

A program lényege, hogy a virtuális környezetben megszerzett készségek a való életben is hasznosíthatóak, alkalmazhatóak, és az elítélteket reakciójuk alapján pontozni és értékelni is lehet. „Különböző szituációkba helyezzük őket, például egy férj és feleség közötti durva veszekedés tanúi lehetnek. Ezután nyomon követjük, hogyan reagálnak az adott helyzetben, megteszik-e a helyes lépéseket, hogy orvosolni tudják a problémát. A megfelelő intézkedés ebben az esetben az, hogy megpróbálják szétválasztani a veszekedő feleket, ha pedig ez nem sikerül, segítséget kérnek a 911-es segélyvonalon” – magyarázza Wahidy.

„Elismerem, lesznek rabok, akik nem tanulnak majd a saját hibáikból, de azok vannak többen, akik képesek fejlődni és helyesen cselekedni. Sok elítélt valóban szeretne visszailleszkedni a társadalomba, őket pedig segíteni kell, ahelyett, hogy megbélyegeznénk őket egy életre, és lehetetlenné tennénk számukra, hogy képességeiknek és tapasztalataiknak megfelelő munkát vállalhassanak" – tette hozzá.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a VR-technológia valóban hatékony eszköze lehet az orvoslásnak, és olyan pszichológiai rendellenességek esetén is bevethető, mint a különböző fóbiák, a poszttraumatikus stressz vagy a rögeszmés-kényszeres személyiségzavarok. A Virtual Rehabnak azonban még számos kihívással kell szembenéznie, az USA-ban ugyanis rendkívül szigorú törvények vonatkoznak a különféle technológiák börtönben való alkalmazására. A startup jelenleg az Egyesült Államok tagállamainak kormányzati tisztviselőivel, valamint kockázati tőkebefektetőkkel tárgyal, hogy még 2017 közepe táján elindíthassák programjukat.