Újabb milliárdok lettek idén elérhetőek

Fotó: MTI/EPA/DPA / SVEN HOPPE

-

Idén az előzetesen tervezettnél közel 300 milliárd forinttal több jut gazdaságfejlesztésre, így pedig k+f-re is többet költhetnek a cégek. Persze uniós pénzről beszélünk.


A kormányzat egyúttal 7 új pályázatot is megjelentett, így az év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP).

Jó hír a startupoknak, hogy a legjelentősebb emelést éppen a kutatásfejlesztés kapta, itt ugyanis az előzőhöz képest 180 milliárd forinttal többre, összesen 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig.

Idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve” című felhívás a 2015-ben meghirdetett konstrukcióra beérkezett nagyszámú igényhez igazodva további 30 milliárd forint pénzügyi eszközzel kiegészített konstrukcióban (pénzügyi eszköz kerete 15 milliárd forint) vehető igénybe.

A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” szintén új felhívás lesz. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázatra beérkezett jelentős számú igény alapján vált indokolttá az új, kombinált konstrukció indítása 55 milliárd forint vissza nem térítendő, és 28 milliárd forint pénzügyi eszköz forrással.

Fontos tudnivaló, hogy a pénzügyi eszközök keretösszege is jelentősen megnövekedett: a 96,1 milliárd forintos emelést követően 632 milliárd forint lett az év végéig meghirdethető összeg.