Jön a pénzügyi forradalom, virágzik a fintech

-

Mik a legújabb nemzetközi fintech trendek, és melyek a legígéretesebb magyar startupok a pénzügyi technológiák piacán?


Többek között erre kereste a választ a T-Systems Magyarország, amikor elkészítette a FinTech Group és a Cisco Magyarország együttműködésével az online is elérhető HUNFINTECH25 összeállítást, mely betekintést enged a bankok digitális jövőjét jelentősen meghatározó irányzatokba, és feltérképezi a hazai fintech ökoszisztémát is – áll a T-Systems közleményében.

A kiadvány azokat az ígéretes megoldásokat szedi csokorba, melyek a legújabb technológiákra alapozott, újszerű megközelítéseket visznek a pénzügyi szolgáltatások piacára. Az értékelés során döntő tényező volt az innováció, illetve az, hogy az adott megoldásnak lesz-e a következő két-három évben létjogosultsága. A kiválasztott huszonöt ötlet között találkozhatunk többek között a Good megoldásával, amely alternatív finanszírozási lehetőséget teremt egyéni vagy közösségi programok, projektek támogatására, vagy a Seon startuppal, akik egy olyan alkalmazást fejlesztettek, amely a jelenleginél jóval gyorsabban képes hitelkockázati-elemzést elvégezni.

A HUNFINTECH25 kiadvány segítséget nyújthat a banki, pénzügyi vezetőknek és döntéshozóknak abban, hogy megismerkedhessenek ezekkel a jól használható, nagy jövő előtt álló megoldásokkal, illetve a mögöttük álló startupokkal, ezáltal akár együttműködéseket is előre mozdíthat.

Németh Mihály, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese a közleményben úgy fogalmaz: „A T-Systems Magyarország a digitális transzformációhoz nemcsak a szükséges IT és alkalmazási feltételekkel, hanem a fintech cégekkel közösen kialakítható új infrastrukturális és üzleti ökoszisztéma kiépítésével is hozzájárul. Rendszerintegrátorként segíthetjük a bankok és a fintech cégek egymásra találását, az eltérő technológiai, üzleti és szabályozási kompetenciák új esszenciában történő kiforrását. Ezt a célt szolgálja a most megjelent kiadvány is”.

Hajdú Péter, a Cisco közép-kelet európai regionális igazgatója szerint „a digitális törvény hatásairól szóló tanulmány szerint a következő évek során a hagyományos piaci szereplők mintegy 40 százaléka veszíthet jelentősen pozíciójából, vagy szorulhat ki teljesen a piacról, és a pénzügyi szektor az öt leginkább érintett ágazat egyike”. Véleménye szerint „a pénzintézeti ügyfelek ma már az átláthatóság és megbízhatóság mellett a különböző eszközökön használható innovatív, felhasználóbarát és biztonságos banki alkalmazások elérhetőségét és folyamatos fejlesztését is elvárják”.