Így veszít el rengeteg jó ötletet az ország

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Tényleg a politikusnak kell megmondania, hogy mivel foglalkozzon egy kutató? - többek közt ez a kérdés is felmerült a think.BDPST konferencián.


Azok a cégek, amelyek mára már megváltoztatták az életünket, például a Google és a Tesla néhány éve startupként kezdték - mondta Cséfalvay Zoltán az OECD magyar állandó képviseletének vezetője. Szerinte az a fő kérdés, hogy hogyan lehet olyan környezetet létrehozni, amivel teret engedhetünk az ilyen innovációknak, ami támogatja az új ötletek megvalósítását.

Az új ötletek általában nem a régi, több évtizede fennálló cégektől jönnek, hanem az innovatív, kis cégektől. Éppen ezért azok a programok, amikor az államok a nagy cégek innovációját támogatták, általában kevésbé voltak sikeresek, mint amikor a kis cégeket támogatták - emelte ki Cséfalvay. Szerinte az igazi kérdés, hogyan tudjuk az így létrejövő új technológiákat a versenyképes oktatási rendszer támogatására felhasználni.


Együttműködés nélkül sokkal nehezebb

„Múlt héten egy accelerátorban tanítottam a leendő vállalkozókat egy elit egyetemen, egy olyan helyen, ahol biztos anyagi háttérrel rendelkező fiatal próbálják megvalósítani az ötleteiket” - mondta Filippo Addarli, a PlusValue társalapítója. Szerinte ezeket a fiatalokat bár alapvetően nem érdekelte a profit, de azért mindannyian hajszolták, mert azt hallották mindenhonnan, hogy ez a siker mércéje.

„Ma megnézve a társadalmat, meglepetés, hogy a fiatalok mennyire odafigyelnek a politikára és a gazdaságra” - nyitott Steffen Roth, az ESCRennes School of Business professzora. Ez lenne a jövő? - tette fel a kérdést a szakember, aki szerint régebben nem minden a pénz körül forgott és talán az volt a megfelelő út.

Miért hisszük, hogy a politika és a gazdaság a legfontosabb? - kérdezte Roth, aki szerint éppen az ilyen gondolkodás miatt manapság sokan hiszik azt, hogy a politikai döntéshozóknak kell eldönteniük, mivel is foglalkozzon egy kutató. „Márpedig minden jó kutatás egy meglepetéssel kezdődik, valami olyasmivel, ami megragadja az ember figyelmét” - vélte Roth, így szerinte egyfajta játszóteret kellene létrehozni az egyetemeken, ahol a tehetséges fiatalok meg tudják valósítani az ötleteiket. Enélkül a világ nem fog előre haladni - jelentette ki Roth.

Addarli szerint viszont általános probléma, hogy a fiatalok gyakran csak a saját ötletükkel törődnek, így észre sem veszik, ha a megoldást talán az iskolában mellette tanuló fiatal jelenthetné. Számos érték van az intézetekben, ami segíthet az innovációt a következő szintre emelni, csak oda kell figyelni a részletekre, nyíltnak kell lenni az új fajta megoldások felé - hangsúlyozta Addarli.

Addarli szerint az is gondot okoz, hogy sok dolgozó a nyugdíjas évei elérésével egyszerűen nem akar otthon maradni és semmit sem csinálni. Márpedig ha erre kényszerítjük őket, az hatalmas veszteség a társadalom és a gazdaság számára, hiszen ezáltal tenni akaró embereket veszít - mondta a PlusValue társalapítója, aki szerint ezen a területen radikális változásra van szükség. Meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy hasznosítani tudják az életük során felhalmozott tudást.