Egy gyertyával is be lehet világítani az egész szobát

Forrás: lumirlight.com

-

Egy startup, a Lumir rájött ugyanis a megoldásra.


A 28 éves, dél-koreai Jehwan Park 2014-ben utazott Indiába, ahol megdöbbenve tapasztalta, hogy a lakosság több mint ötöde nem fér hozzá állandó jelleggel az áramszolgáltatáshoz. Ez persze nem csak Indiára jellemző, egyes felmérések szerint a Földön élők 18 százaléka küzd hasonló problémákkal nemcsak Ázsiában, hanem például Afrika szub-szaharai részein is.

Ez az általános életfeltételek romlása mellett komoly anyagi gondot is okoz a családoknak, akik gyakran bevételeik egyharmadát kénytelenek kerozinra költeni, hogy bevilágítsák otthonaikat - olvasható a Tech In Asia portálon.

Hazatérve Park egyből elkezdett agyalni, hogyan tudná megoldani a problémát és úgy tűnik sikerült is a nagy terv. Tavaly ugyanis megalapította a Lumir nevű cégét, amelynek egyetlen célja volt: egy gyertya segítségével be lehessen világítani egy egész szobát.Az ötlet egyébként pofonegyszerű: a szerkezet a gyertya lángjának hőjét használja energiatermelésre és ezáltal világításra. A meleg az eszközbe áramlik, ahol a meleg és a hideg levegő keveredése hőelektromosságot hoz létre. Ez utóbbi alatt a hőmérséklet-különbség vagy -változás hatására létrejövő elektromos feszültséget értjük, a többség általában Seebeck-effektusként ismeri ezt a hatást. A lényeg, hogy ennek hatására a Park által feltalált eszköz 15-60-szorosára tudja erősíteni a gyertya fényét.

Gondot okozott viszont, hogy a fém alkatrészek miatt nem tudták olyan olcsóvá tenni a terméket, mint ami a cél lett volna, hiszen, ha túl drága a termék, akkor az nem éri el eredeti célját, azaz a szegények megsegítését. Végül úgy döntöttek, hogy két terméket csinálnak: egyet a szegényeknek, egyet a gazdagabb rétegeknek. A módszer segítségével a profitot a tehetősebb országokból szerzi a cég, míg a nélkülözők az olcsóbb, 10 dolláros verzióhoz férhetnek hozzá.A megoldás azért is lehet érdekes sokak számára, mert például egy napenergia rendszer kiépítése sok pénzbe kerül és akkor nem beszéltünk az időjárási viszontagságokról, melyek befolyásolhatják a teljesítményt. Ugyanakkor egy gyertyát szinte bárki megengedhet magának.

A projekt jelenleg a Kickstarteren próbál meg pénzt szerezni, ami jól megy, hiszen az 50 ezer dolláros célt a már túlteljesítették, a cikk írásának pillanatában már több mint 115 ezer dollár gyűlt össze.