Vasárnap temetik újra Gabriel García Márquezt

Forrás: AFP PHOTO/ Alejandra VEGA

-

Végső nyughelyére helyezik vasárnap Gabriel García Márquezt a kolumbiai Cartagena de Indiasban, ahol a két évvel ezelőtt elhunyt Nobel-díjas író pályájának első, meghatározó éveit töltötte.


A Száz év magány című regény világhírű szerzőjének hamvait Mexikóból szállították át szülőhazájába, és a La Merced nevű régi kolostor udvarán emelt emlékműben fogják elhelyezni. A négyzet alapú márványtalapzatot az írót ábrázoló mellszobor fogja lezárni, amelyet García Márquez barátja, Katie Murray brit szobrász készített. A síremléket a család kérésére szűk körben avatják fel.

Gabriel García Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött Cartagena de las Indiasba, ahol újságíróként helyezkedett el az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait, alig 500 méterre a La Merced kolostortól.


Élete során többször járt Kubában, és többször beszélt Fidel Castróval


A 16. században alapított gyarmati városban játszódik egyik leghíresebb regénye, a Szerelem a kolera idején. Továbbá itt működik az az alapítvány is, amelyet Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére.

A mágikus realizmus legnagyobb mesterének tartott García Márquez munkásságát 1982-ben ismerték el irodalmi Nobel-díjjal, az indoklás szerint „regényeiért és elbeszéléseiért, amelyekben fantasztikum és valóság ötvöződik mesterien, és mert e sajátos képzeletvilágú művek révén ábrázolja földje életét és konfliktusait”.

Művei több mint 50 millió példányban keltek el, és legalább 25 nyelvre fordították le őket.