Van, amit nem zárnának be vasárnap

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Például a múzeumokat. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a kabinet nyitott a népszavazásra.


Tuzson Bence beszélt az ATV Start című műsorában arról, hogy vannak olyan intézmények, köztük a múzeumok, amelyeket biztosan nem zárnak be vasárnap.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárt a vasárnapi pihenőnapról kérdezték, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis pénteken azt nyilatkozta a Kossuth Rádióban: a kabinet az elmúlt évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

A műsorvezető felidézte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a vasárnapi bezárás egyebek mellett éttermeket és mozikat is érinthet. Erre Tuzson Bence azt mondta, hogy egyelőre nincs szó ilyen típusú létesítmények bezárásáról, a kormány hétfőn csupán áttekinti a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény eddigi tapasztalatait.

Úgy fogalmazott, hogy bizonyos intézmények, köztük a múzeumok, biztosan nem tartozhatnak abba a körbe, amelyet érint a vasárnapi bezárás. Egyes területeken gazdaságilag sem megoldható, hogy senki ne dolgozzon vasárnap, példaként az erőműveket és a tömegközlekedést említette.

Az MSZP népszavazási kezdeményezéséről szólva Tuzson Bence azt mondta: bár a kormány célja az, hogy a vasárnap szabad legyen, ha a szocialisták összegyűjtik a referendumhoz szükséges aláírásokat, akkor a kabinet részéről „nyitottságra kell számítani”, ugyanis az emberek véleménye a legfontosabb, amire mindig oda kell figyelni.