Újra nyomoznak Vári Gyula székházeladása miatt

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Több hónapos huzavona után tovább folytatja a nyomozást az ügyészség a Magyar Repülő Szövetség 2005-ös székházeladása miatt. A szövetség akkori elnökét, Vári Gyulát hűtlen kezelés elkövetésével gyanúsította meg a rendőrség a Hadik-palota értékesítése kapcsán.


Egy időre befejezte a pingpongozást a volt szocialista képviselő ügyével a rendőrség és a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség. Előbbi többször vádemelést javasolt, utóbbi a nyomozás megszüntetését.

A meccselésre most a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) tett pontot. A BKKB nyomozási bírája – az ügyészi indítvánnyal egyezően – elrendelte a nyomozás folytatását. Vagyis Vári Gyula aktáit ismét kinyitják, a nyomozást kiterjesztik.

Mint azt korábban megírtuk, a rendőrség 2013-ban egyszer már vádemelési javaslattal megküldte a nyomozás iratait az V. és XIII. Kerületi Ügyészségnek. A nyomozók szerint Vári Gyula – aki 2002 és 2006 között az MSZP országgyűlési képviselője is volt – megalapozottan gyanúsítható jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének elkövetésével. A Múzeum utcai Hadik-palota 2005-ös értékesítésével egyes vélemények szerint 18-20 millió forinttal rövidülhetett meg a szövetség. A tranzakciót az MRSZ elnökeként kezdeményezte és bonyolította le Vári Gyula.

Vádat azonban nem emelt az ügyészség, a felülvizsgálat során az iratokat visszaküldte a rendőrségnek, és további nyomozást rendelt el. Az abból kikerekedett történetet ismét nem találta alkalmasnak vádemelésre, mert nem igazolódott be kétséget kizáróan, hogy Vári terhére lehet róni a tranzakciót.Bírói döntéssel

Novemberben a kerületi ügyészségek munkáját felügyelő Fővárosi Főügyészség helytelennek látta lezárni a nyomozást, mivel az nem volt teljes körű. A protokoll szerint eljárva arra kérte a kerületi ügyészséget, tegyen indítványt a nyomozás folytatására. Ezt a folyamatot erősítette meg a BKKB nyomozási bírójának év végi döntése.


Az ügy részleteit itt olvashatja.

Rövid összefoglalónk a vitatott tranzakcióról:
  1. Vári megkeresi az államot, hogy vegye meg a repülőszövetségtől az épületet
  2. Nem készpénzes ügyletben gondolkodnak, hanem ingatlancserében.
  3. Az állam először egy volt laktanyát akart adni a szövetségnek.
  4. Még nem volt a repülőszövetségnél a cserére szánt ingatlan, amikor Vári már továbbadta volna azt. Végül az egész ügylet kútba esett.
  5. Aztán az állam második körben 281 millió forint készpénzt plusz három telket ad a Hadik-palotáért. A három telek 56 milliót ér a csereszerződés szerint, és (mint utólag kiderül) 53 milliót a nyomozás szakértője szerint.
  6. Vári azonnal eladja a telkeket 36 millióért.
  7. Mindezt úgy, hogy nem tartja be a szövetségen belüli ügymeneti szabályokat.