Trump miniszterjelöltje szerint pokoli jó szórakozás lőni

Fotó: DPA / Aude GUERRUCCI

-

Az állítólag védelmi miniszternek szánt James Mattis tábornok mondatai már szállóigévé váltak.


Miután találkozott a védelmi miniszter posztra szánt jelöltjével, a megválasztott elnök, Donald Trump azt mondta: akinek 44 éves karrierje van a tengerészgyalogságnál, „az egy igazi vezető (...), a tábornokok tábornoka" – írja a BBC.

Trump a New Jersey állambeli Bedminsterben lévő golfklubjába hívta meg azokat, akiket állítólag szívesen látna az alakuló kormányában. Köztük volt James Mattis, a tengerészgyalogság nyugalmazott tábornoka is.


Legyenek udvariasak, legyenek profik, de legyen kész tervük arra, hogy mindenkit meggyilkoljanak, akivel csak találkoznak”

– mondta Mattis 2003-ban az Irakba bevonuló katonáknak.


A nyugalmazott tábornok több évtizedes katonai karrierje során több nevet is kiérdemelt: „Veszett Kutyaként" emlegetik sokan, mert az ellenséges erőkkel szemben nem ismer megalkuvást, de elnevezték már „Harcos Szerzetesnek” is, mert még soha nem volt házas.

A 66 éves tábornok több hadműveletben is részt vett: 1991-ben zászlóaljat vezetett az öbölháborúban, 2001-ben a Dél-Afganisztánban szolgáló csapatok parancsnoka volt, 2003-ban a tengerészgyalogos hadosztállyal vett részt az iraki invázióban, egy évvel később pedig kulcsszerepe volt a falludzsai ütközetben. A NATO transzformációs parancsnokságát és az Egyesült Államok CENTCOM-parancsnokságát is irányította.

Mattis nyíltan kritizálta az Obama-adminisztráció iráni nukleáris megállapodását, mert szerinte Irán fenyegeti a Közel-Kelet békéjét és stabilitását. A tábornok 2013-ban vonult vissza a Központi Parancsnokság éléről. Nem ő lenne az első magas rangú katona, aki a leszerelése után kormányzati tisztséget fogad el. George Marshall tábornok először államtitkára, majd védelmi minisztere lett Harry Trumannak 1950-ben, a nyugdíjas Colin Powel pedig George W. Bush első kabinetjében volt külügyminiszter.


Popkulturális jelenség

Az viszont már kifekezetten ritkán fordul elő, hogy egy tábornok karaktere vagy mondatai is a popkultúra részévé válnak: Mattis mondatait többen is idézik, például a #Mattisism bejegyzések alatt, vagy egy videojátékban is felhasználták a már idézett, Irak lerohanásakor elhangzott kijelentését.


Az HBO saját gyártású Gyilkos megszállás című minisorozata feldolgozza az iraki invázió Első Felderítő Zászlóalj bevonulását, ahol több epizódban is megjelenik James Mattis vezérőrnagyként. A sorozat a Rolling Stone magazin tudósítójának többszörös díjnyertes könyve alapján készült.Már elnökként is gondoltak rá

Ironikus, de James Mattist már korábban egy konzervatív milliárdos csoport akarta alternatív elnökjelöltnek Trumppal és Clintonnal szemben – írta a The Daily Beast.

2012-ben is volt egy – főleg nyugalmazott tengerészgyalogosokból álló – mozgalom, amely szintén lobbizott Mattis jelöltsége mellett. Ez sem példa nélküli kezdeményezés, hiszen a második világháborúban is szolgáló Dwight D. Eisenhower tábornokot 1953-ban majd, 1957-ben is megválasztották az Egyesült Államok elnökének.


Rohadt kemény ez, de Trump holdkóros fasiszta, Hillary pedig fél lábbal már a börtöncellában van. Ez azt jelenti, hogy a holdkóros nyerhet. Én lennék az első a sorban, aki könyörögne a tábornoknak, hogy mentse meg Amerikát”

– mondta John Noonan, aki korábban Jeb Busht segítette.


„Amikor először lősz szitává valakit, az nem jelentéktelen esemény. Ezzel együtt vannak seggfejek a világban, akiket szimplán le kell lőni”


Háború és irodalom

Mattis megválasztásához azonban szükséges volna a Kongresszus jóváhagyása, mert a törvény szerint hét évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki a katonai szolgálat után politikai pozíciót tölthessen be.

Egykori katonatársai szerint a tábornok kiérdemelte a beceneveit. Jellemző vonása az is, hogy szinte „szerzetesi fegyelemmel” olvassa a könyveit, például annak idején a második világháború tengeri csatáit – mondta Michael E. Ennis tábornok az ABC Newsnak.

Társai kritikus gondolkodásúnak ismerték meg, aki a döntései előtt hajlandó volt másokkal vitatkozni: „Ez számára egyfajta mentális gyakorlat volt” – emlékeznek vissza a közös szolgálatokra.

„Mohón olvassa a történelmi könyveket, nem csak katonai témájú irodalmat" – mondja Ennis, aki úgy véli, hogy Mattis könyvgyűjteménye körülbelül 7000 darabból állhat.