Spóroljunk D-vitaminos csokival!

Fotó: Imaginechina / Xie zhengyi

-

Német kutatók kalciummal és D-vitaminnal dúsítanának minden élelmiszert. A kevesebb csonttörés miatt megérné. 315 millió euró a tét.


Az élelmiszerek kalciummal és D-vitaminnal történő dúsítását javasolják német kutatók az ottani az egészségügyi döntéshozóknak, mert a lépéssel jelentős összeget takaríthatna meg a német állam.


Az Élelmiszer-biztonsági Szemelvények friss száma (pdf) idézi a Public Health Nutrition című tudományos folyóiratban megjelenő kutatást, amelyben a német kutatók megvizsgálták, mekkora költségekkel járna az élelmiszerek kalciummal és D-vitaminnal történő dúsítása a teljes lakosságra számítva. Kiszámolták azt is, hogy mennyi pénzt tudnának megtakarítani azzal, hogy a dúsítás révén mennyivel kevesebb csonttörés fordulna elő a 65 éves és annál idősebb nőknél.

A végeredmény: nettó 315 millió euró (hozzávetőleg 100 milliárd forint) megtakarítást jelentene a 36 705 csonttörés megelőzése az élelmiszerek D-vitaminnal és kalciummal való dúsításával.


Ha tetszett a poszt, a Bukszát a Facebookon is lehet szeretni.