Sokkal több cukrot eszünk, mint amennyit termelünk

Fotó: Europress/AFP/Philippe Huguen / Europress/AFP/Philippe Huguen

-

Szerencsére van annyi tartalék, hogy ne szálljon el az ára.


A Nemzetközi Cukorszervezet (ISO) vezetője szerint a 2016/2017-es piaci évadban globálisan 6,2 millió tonnával haladhatja meg a cukorfogyasztás a termelést az előző szezon alacsonyabb, 2,5 millió tonnás hiánya után. Egy Brazíliában zajló szakmai értekezleten Jose Orive hétfőn azt mondta, hogy a világ cukorfogyasztása 2016-ban várhatón 2,5 százalékkal nő éves összevetésben, miközben a globális termelés nem változik 2015-höz képest.


A szakértő azt mondta, hogy az elmúlt öt évben a világon 25 millió tonna cukorkészlet halmozódott fel, ami elég nagy ahhoz, hogy meggátolja a cukorár hirtelen komolyabb kilengését a jövő évi hiánnyal kapcsolatos becslés ismertetése után.

Az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős jegyzésében a nyerscukor ára 10,93 centen zárt fontonként (=45,36 dekagramm) hétfőn, ami 0,03 centtel (0,3 százalékkal) alacsonyabb a péntekinél. A fehér cukor tonnánkénti ára 2 dollárral (0,6 százalékkal) 341,40 dollárra süllyedt.