Romlott bacont vontak ki a forgalomból az ellenőrök

A NÉBIH vizsgálta a szalonnákat, egyúttal azt is megállapította, hogy melyek a legkedveltebb márkák.


A bacon szalonnákat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Szupermenta programban ezúttal 14 füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt terméket vizsgáltak a hatóság szakemberei. A teszt alapján több hatósági eljárás indult, egy terméket pedig ki kellett vonni a forgalomból.

A NÉBIH közleményéből kiderül, hogy a jelölési előírásoknak csupán 1 bacon minta felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel – az egyelőre nem kötelező, de alkalmazás esetén pontosnak kell lennie – tápérték táblázatot. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt a hatóság eljárást indított.

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat alapján romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

A mikrobiológiai vizsgálatok során 4 termék esetében felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg a Listeria monocytogenes baktériumra vonatkozó jogszabályi előírásnak. A gyanú nem igazolódott be, a kérdéses termékek megfeleltek az élelmiszer-biztonsági követelményeknek, így emiatt a hatóság nem indított eljárást az előállítókkal szemben.

A nem megfelelően végzett hagyományos füstölés során policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is kerülhetnek a termékekbe, ezért a NÉBIH munkatársai szúrópróba-szerűen négy előállító termékeiben a PAH-tartalmat is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak.

Az előállítóknál vett minták alapján vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe való bekerülését. Megnyugtató hír, hogy valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt.

Ami a bacon szalonnák kedveltségét illeti, 13 termék sült változatát tesztelték végül szakértő és laikus vendégek. A bírák pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb termék a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje bacon szalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.