Rekordszámú menekült érkezett szombaton Horvátországba

-

Este 9-ig csaknem 10 ezer ember érkezett, másfél hónap alatt pedig már 250 ezer.


Rekordszámú migráns érkezett szombaton Horvátországba, az opatovaci ideiglenes sátortáborba, továbbra is főleg a horvát–szerb határterületről, Bapska körzetéből. A horvát hatóságok vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják őket a szlovén határra – írta az Index.hr alapján az MTI.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar–szerb zöldhatár lezárása óta csaknem 250 ezer ember lépte át illegálisan a szerb–horvát határt. Szombaton 21 óráig 9569 menekült érkezett az országba.

A horvát hatóságok múlt péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az emberek a horvát–szerb határ szerb oldalán is feltorlódnak.

A szlovén rendőrség adatai szerint szombat éjfélig 9925 migráns lépte át a szlovén–horvát határt. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba. Vasárnapra virradóra, nulla órától újabbak érkeztek, a legtöbben, 2500-an a rigonce–harmicai határátkelőnél léptek be Szlovéniába, ahova újabb vonatokat várnak a szlovén hatóságok Horvátországból. A brezicei, dobovai és rigoncei befogadóállomásokon vasárnap reggel 7700 Közel-Keletről érkező bevándorló tartózkodott. Őket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra.

A magyar–horvát zöldhatár múlt péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát–magyar határra. Azóta Szlovéniában valamivel több mint egy hét alatt 62 235 illegális bevándorlót regisztráltak, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 37 ezer menedékérő távozott.

A magyar határzár működik, az elmúlt egy hétben 30-40 embert kapnak el naponta.


Forrás: police.hu