Penészgombás kenyeret hívott vissza az Aldi

Fotó: Getty Images / Ralph Orlowski

-

Az extrudált kenyérben található toxin megtámadhatja a vesét, ráadásul rákkeltő, de csak nagy mennyiségben veszélyes.


Az Aldi visszahívta a 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér egyik sorozatát, mivel a termék „Ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett – közölte a hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az érintett termék minőségmegőrzési ideje: 2016. 10.04., a gyártó a "CONT.BAKERIES DEUTSCH.GMBH Gronau Germany", a kenyér vonalkódja pedig a következő: 4012936000029/4012936000012/24031974, illetve 4012936000029/4012936000012/24031974.



A Nébih tájékoztatása szerint az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. Elsősorban a vesét támadhatja meg, de károsíthatja a májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket, ráadásul állatkísérletek alapján bebizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat.

"Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket" – áll a Nébih tájékoztatásában, amelyből kiderül az is, hogy a szóban forgó kenyerek egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető. Ezzel együtt a Nébih azt kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el.