Megrendszabályozzák a Rigó Jancsit és az Esterházy-tortát is

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Szigorítják a torták minőségére vonatkozó előírásokat az élelmiszerkönyvben.


A sok-sok édesség közül a torták, tortaszeletek két csoportjára lő az állam: néhány hagyományos cukrásztermék és az utóbbi években kitalált országtorták minőségét szabályoznák a mostaninál szigorúbban – írja a Napi.hu.


A Buksza kérdésére a Földművelésügyi Minisztérium azt válaszolta, hogy először a magyar élelmiszerkönyvben a következő hagyományőrző készítményekre vonatkozó szabályokat módosítják:
  • Dobostorta
  • Esterházy-torta vagy -szelet
  • Indiáner
  • Rigó Jancsi
  • Krémes
  • Franciakrémes
A hagyományőrző cukrásztermékekre (dobostorta és társai) vonatkozó szabályozás uniós eljárása már elkezdődött, a szaktárca szerint jövő március 15-én már érvényben lesz.

Ugyancsak folyamatban van már a minden évben kiválasztott Magyarország tortáinak szigorúbb szabályozása:
  • Madártejtorta (2007)
  • Szatmári szilvatorta (2008)
  • Pándi meggytorta (2009)
  • Szilvagombóctorta (2010)
  • Kecskeméti barackos kölestorta (2011)
  • Szabolcsi almás máktorta (2012)
  • Milotai mézes diótorta (2013),
  • Somlói revolúció (2014)
  • Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015)
A portál emlékeztet rá, a közelmúltban szigorították a húskészítmények, majd a kenyerek elkészítésének szabályait.