Maradt alkohol a több mint százéves, ám borzasztó ízű sörben

-


Iható, de rossz ízű és illatú a Kanadával csaknem egyidős sör, amelyet tavaly novemberben talált egy búvár az új-skóciai Halifax-öbölben a tenger fenekén.

A halifaxi Alexander Keith Sörfőzde termékét a halifaxi Dalhousie Egyetem egy kutatója megvizsgálta és megkóstolta. Megállapította, hogy az ital pH-szintje még alacsony, még tartalmaz alkoholt, és nem mérgező, íze és illata azonban csapnivaló.

Az ital kénes illatához égésszag és a fahordó kipárolgásának gőze keveredik. Íze enyhén mentolos, ami valószínűleg nitrogéntől származik, emellett kissé sós és keserű – számolt be „életre szóló” gasztronómiai élményéről csütörtökön Andrew MacIntosh.

A sörösüveg elemzéséből megállapították, hogy az italt néhány évvel a kanadai konföderáció 1867-es létrejötte után, valamikor 1872 és 1890 között gyártották.

A Kanadával csaknem egyidős sört további vizsgálatoknak vetik alá a Dalhousie Egyetemen és egy skóciai speciális laboratóriumban. A kutatók azt remélik ezektől az elemzésektől, hogy pontosabb képet kaphatnak a Kanadában főzött első sörökről.