Légicsapások végeztek az Iszlám Állam pénzügyminiszterével

-

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásai megölték az Iszlám Állam „pénzügyminiszterét" és két további magas rangú vezetőjét Irakban - közölte Steve Warren, az amerikai hadsereg szóvivője csütörtökön.


A szóvivő szerint megölték Abu Szaláhot, az ISIS pénzügyeinek kezelőjét, valamint a szervezet zsarolási tevékenységeinek koordinációjáért felelős vezetőjét, illetve egy végrehajtásért felelős másik vezetőt is. Warren megjegyezte, hogy az illegális olajkereskedelem mellett a helyi lakosságtól kizsarolt összegek jelentik a dzsihadisták fő bevételi forrását.


"Mindhármuk légicsapások áldozata lett. Ez Irak területén történt" - mondta Warren, aki Bagdadból videokonferencia útján nyilatkozott a Pentagonban összegyűlt újságírók előtt.

Washington az Iszlám Állam ellen Irakban 2014. augusztus 8., Szíriában pedig szeptember 23. óta folytat légicsapásokat. Irakban az Egyesült Államokat Ausztrália, Nagy-Britannia, Jordánia, Kanada, Hollandia és Franciaország, míg Szíriában Ausztrália, Bahrein, Jordánia, Kanada, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Törökország és Franciaország légi ereje támogatja.