Kiderült, mit szeret enni egy hangya

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Antrey

-

Izotópvizsgálatokkal derítették ki az Észak-Karolinai Egyetem kutatói, hogy a New York-i hangyák mely fajai kedvelik az emberi étkeket.


A New York-i hangyák étrendjéről a Proceedings of the Royal Society B tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg tanulmány.


A kutatók száznál több mintát, 21 hangyafaj egyedeit gyűjtöttek össze néhány tucatnyi manhattani színhelyen – parkokban, a járdákon, az utak elválasztó sávjaiban, majd elvégezték szénizotópos elemzésüket. A szénizotópok arányából lehet ugyanis következtetni az elfogyasztott táplálék összetételére – olvasható a PhysOrg hírportálon.

„Azt szerettük volna kideríteni, hogy a hangyák egyes fajai miért képesek megélni a városi környezetben - az utcákon, az épületekben, míg mások miért maradnak a településeken kívül. Az is érdekelt minket, mely fajok tesznek a legtöbbet azért, hogy megszabadítsanak minket a hulladéktól” – ismertette a kutatás céljait Clint Penick, a tanulmány vezető szerzője.

Mint a vizsgálat kiderítette, a járdákon és az elválasztó sávokban a gyepi hangya (Tetramorium Sp.E.) a legelterjedtebb faj, amelynek szervezetében kiugróan magas volt a C-13-as szénizotóp. Lényegesen magasabb volt a C-13 szintje az elválasztó sávokban élő hangyák szervezetében, mint a parkokban lakó rovarokéban.


A C-13-as szénizotóp a gabonafélékkel és cukornáddal kapcsolható össze. Mivel a gabonafélék és a finomított cukor minden élelmiszer-ipari termékben megtalálható, az ételmaradékokon élő hangyák szervezetében magasabb a C-13-as izotóp szintje, mint azon rovarokéban, amelyek nem kaptak rá az „emberi” étrendre.

– fogalmazott a kutató.


A kutatás során egy kivételre is fény derült. A Lasius cf. emarginatus faj, amely az elmúlt öt évben terjedt el New Yorkban, a tesztek tanúsága szerint egyáltalán nem kedveli a „készételeket”, táplálékukat inkább portyázással szerzik be.

„Vizsgálatunk rávilágított, milyen összetettek a városi ökorendszerek. Rengeteget kell még kutatnunk, hogy megismerjük, miként viszonyulnak egymáshoz és a környezetükhöz ezek a fajok” – tette hozzá Clint Penick.