Kevesebb tejet és több töményet iszunk

Fotó: Europress/AFP/Alexey Kudenko / Europress/AFP/Alexey Kudenko

-

Fejenként átlagosan 615 kiló ételt vesznek magukhoz a magyarok egy évben. A csirke éppen hogy veri a disznót, kevesebb sör és krumpli, viszont több általában több zöldség és gyümölcs fogy.


Megjelent a legfrissebb magyar élelmiszermérleg, amelyben a KSH azt mutatja be, hogy miből mennyit fogyasztottunk 2013-ban. Naponta két kiló ételt fogyasztunk fejenként, ami éves szinten több mint 6 mázsa, ez ugyanannyi, mint egy évvel korábban. A legérdekesebb adatok következnek a részletes statisztikából.


Fejenként átlagosan 9,1 liter alkoholt ittunk (100 százalékos szesztartalomra vetítve), ami 4 decivel elmarad az egy évvel korábbi mennyiségtől, és közel 2 literrel kevesebb a 2000-es évek első felében mért 11 liternél. Borból ugyanannyi fogyott, fejenként közel 24 liter, miközben a sörből 5 literrel 65 literre csökkent a fejadag. A statisztikusok kiemelik, hogy a 2000-es években a sör aránya volt a legmagasabb, ám 2013-ban az egészségügyi szempontból kockázatosabb tömények utolérték a sört.


Fejenként átlagosan 56 kiló húst eszünk, ami nem jelent lényeges változást a korábbi évekhez (2012, 2011) képest. Baromfihúsból 25 kiló, disznóból pedig 24 fogyott per fő, ez fél-fél kilós csökkenést jelentett. A 2008 és 2012 közötti ötéves átlaghoz képest baromfiból 1, disznóból 1,5 kilóval ettünk kevesebbet ettünk.


A baromfi előzi a disznót


Egy emberre összesen 148 kiló tej és tejtermék jutott, ami közel 6 százalékos visszaesés. Fejenként egyébként összesen 168 liter tejet ittunk, ami 4 literrel elmarad a korábbi öt év átlagától.


A krumplimérleg is negatív: 2000 óta 60-68 kiló fogyott fejenként, ez a friss statisztika szerint 60 kiló alá esett. Ugyanakkor zöldségből és gyümölcsből 186,5 kilót ettünk, ami 2012-höz képest több mint 10 kilós többletet jelent, de elmarad a korábbi öt év 190 kiló feletti átlagától.