Jön az okos csomagolás: elszíneződéssel jelezné a romlott élelmiszert

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A norvég kutatók fejlesztése hosszabb ideig és biztonságosabban tárolna.


Újabb területen jelenthetnek meg az úgynevezett okos megoldások. Norvég kutatók ugyanis olyan élelmiszer-csomagolás kifejlesztésén dolgoznak, amelyben egyrészt hosszabb ideig őrzi meg a minőségét az adott termék. Másfelől a csomagolás tájékoztatást ad arról, ha már megromlott - írja az Élelmiszerbiztonsági Szemelvények.


Oxigén kizárva

A csomagolást biopolimerekből áll, és nanorészecskékkel kombinálják, ez biztosítja, hogy az élelmiszerek tartósabbak lehessenek. A jelenleg leginkább alkalmazott műanyag csomagoláson ugyanis áthatol az oxigén, emiatt rövidül le a minőség-megőrzési idő. A fejlesztés alatt lévő csomagolás azonban nem engedi be az oxigént.

A csomagolás jelezné, ha az élelmiszer hőmérséklete túl magas a biztonságos tároláshoz, vagy azt, ha a tejtermék esetleg megsavanyodott. Ha pedig az élelmiszer megromlik, a csomagolóanyag színe megváltozik.