Jöhet a lassabban olvadó fagyi

Fotó: AFP / LOIC VENANCE

-

Egy újfajta fehérje kell hozzá. Kicsit pudingszerűbb lesz, de a gyerekeknek nem kell majd veszettül nyalniuk.


A BBC híre szerint az Edinburgh-i és a Dundee-i Egyetem kutatói felfedeztek egy speciális fehérjét, amelytől a fagylaltok és jégkrémek lassabban olvadnak meg. Az így készült fagylaltokat három-öt év múlva lehetne kapni legkorábban.


A fehérje levegővel, vízzel és zsírral keveredve pudingszerű, fagylaltállagú anyagot eredményezhet. A technológia elterjedésével lehetőség lenne rá, hogy több más étel is kevesebb telített zsírt és kalóriát tartalmazzon.

Az a bizonyos fehérje egyébként néhány ételben természetes formában is előfordul, de a kutatók megtalálták a módját, hogy egy baktérium segítségével mesterségesen is előállítsák.