Igazságot kap az erdélyi pálinka

Fotó: MTI / Bugány János

-

Hamarosan Erdélyben is főzhetnek hivatalosan pálinkát.


Hamarosan Erdély is használhatja a pálinka terméknevet az Erdélyi Pálinkalovagrend (EPL) képviselőinek legnagyobb örömére. Dezső Tibor, az EPL szakmai vezetője az erdélyi Krónika című lapnak elmondta, pénteken megbeszélést folytattak a magyarországi szaktárca illetékeseivel annak érdekében, hogy az Erdélyben főzött pálinkákra is kiterjedjen az európai uniós eredetvédettség.

A következő – szeptember közepére tervezett – megbeszélésig a minisztérium munkatársai összeállítanak egy memorandumot, és elindítják az eredetvédelem erdélyi kiterjesztésének folyamatát. Ma csak a Magyarország területén, illetve Ausztria négy tartományában készített gyümölcspárlatot lehet pálinka terméknévvel forgalomba hozni. Az erdélyi pálinkakészítők azt kérték, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők.


Nedű