Hiába a penészes kukában pácolt hús - nem tiltható el a termelő

-

A durva eseteket is csak bírsággal és rendszeresebb ellenőrzéssel lehet szankcionálni, végleges megoldás nincs.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a héten vont ki a forgalomból 5700 kiló húsüzemi alapanyagot és húskészítményt. Egy péteri kistermelő a termékeket koszos garázsban tárolta, penészes kukában pácolt húst, sok alapanyag eredetét képtelen volt igazolni. Három piacon is árulta termékeit. Arról egyelőre nincs hír, hogy bárki megbetegedett volna a készítményektől - mondta a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője, Helik Ferenc az M1-en.

A kistermelőt megbírságolják és szigorú utóellenőrzésekre is számíthat. Ennél szigorúbb szankció nincs: a tevékenysége folytatásától nem lehet eltiltani, időszakosan sem. Csak addig nem folytathatja a munkát, amíg rendbe nem hozza az üzemet. A szigorúbb büntetéshez jogszabályt kellene módosítani.

Helik Ferenc szerint egyébként a piac üzemeltetőjének is „illik megnéznie, megvannak-e a szükséges engedélyek.”

Az viszont látszik: a leleplezettek 80-90 százaléka jogszabálykövetővé vált.