Gyarapodott a muntyákszarvasok magyarországi állománya

-

A Szegeden született borjat a vadaspark látogatói már megfigyelhetik.


Kínai muntyákszarvas (Muntiacus reevesi) született a Szegedi Vadasparkban. Az aprócska borjat a látogatók már meg is figyelhetik a patások amuri darvakkal közös kifutójában – mondta Veprik Róbert igazgató. A borjú szülei két németországi állatkertből érkeztek Szegedre. Erdei kifutójuk elég sűrű és tágas ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. A főként hajnalban és szürkületkor aktív állatok kicsinyüket napközben elrejtik, a borjú nem követi az anyját, de ahogy cseperedik, egyre többet lesz látható.

A szarvasfélék ősi ágához tartozó állatok Kína és Tajvan szubtrópusi esőerdőiben, folyókhoz, vízfolyásokhoz közeli erdős területeken őshonosak. Gyümölcsökkel, magvakkal, gombákkal, rovarokkal táplálkoznak, s néha meg-megkóstolnak dögöket is.

Más szarvasfajokhoz képest apró – 11–28 kilogramm tömegű – testüket barnás szőr borítja. A hímek rendelkeznek kisméretű agancsokkal, és sok más kisebb szarvasféléhez hasonlóan a szemfoguk is megnőtt – igaz, nem olyan feltűnően nagyra, mint a víziőznek.

A faj egyedei magányosan élnek, ahol a hímek területe több nőstényével is átfedő. A területért, pontosabban az ott található nőstényekért a hímek kemény harcot vívnak. Agancsukkal ellenfelüket kibillentik egyensúlyukból, majd szemfogukkal sebet ejtenek a másik hím pofáján, fülein vagy nyakán.