Az ügyészség nem engedné futni hagyni a volt MSZP-s képviselőt

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A kerületi ügyészség egyszer már megszüntette a nyomozást a Magyar Repülő Szövetség székházeladási ügyében. A Fővárosi Főügyészség viszont most úgy látja, a nyomozást mégis folytatni kell. Az ügy főszereplője Vári Gyula, a Magyar Repülő Szövetség volt elnöke, vadászpilóta, volt szocialista képviselő. A rendőrség szerint hűtlen kezelést követett el, 18-20 millió forintos kár érhette a szövetséget.


Egy egyszer már lezártnak látszott nyomozás, a Magyar Repülő Szövetség székházeladásának ügyének újranyitását rendelte el a Fővárosi Főügyészség egy új határozatával, értesült a VS.hu.


Mint megírtuk, a volt vadászpilótát, 2002-2006 között MSZP-s országgyűlési képviselőt a rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg. A nyomozók szerint a Múzeum utcai palota 2005-ös értékesítésével 18-20 millió forinttal rövidülhetett meg a szövetség. Az értékvesztéssel járó tranzakciót az MRSZ elnökeként kezdeményezte és bonyolította le Vári Gyula.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője korábban azt mondta, az V-XIII. kerületi ügyészség a beszerzett bizonyítékok alapján nem tudta megalapozottan, a vádemeléshez szükséges bizonyossággal megállapítani, hogy a gyanúsított a vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegte volna.


A kétséget kizáróan nem bizonyított tény pedig nem értékelhető a terhelt terhére,

ezért a gyanúsítottal szemben a nyomozást meg kellett szüntetni – indokolta a korábbi döntést Bagoly Bettina.


tessék nyomozni!

A VS.hu információi szerint a Fővárosi Főügyészség mindezek után – felülvizsgálva kerületi kollégáik munkáját – most arra jutott, megkéri az V-XIII. kerületi ügyészséget, tegyen indítványt a nyomozás folytatására. A kerületi ügyészek eddig beszerzett bizonyítékait és feltárását ugyanis a Fővárosi Főügyészség mégsem tartja teljes körűnek.


Megkérdeztük a Fővárosi Főügyészséget, ezek után mi lesz a nyomozás sorsa, még nem kaptunk választ. Egy névtelenséget kérő, büntetőügyekkel foglalkozó ügyvéd lapunknak úgy jellemezte a fejleményt: a másodfokon eljáró főügyészség kvázi utasította a vele alárendeltségben dolgozó ügyészséget a nyomozás folytatására.


Az MRSZ eladott székháza a Nemzeti Múzeum szomszédságában


Rendőrség vs ügyészség

Vári Gyula – korábbi többszörös versenygyőztes katonai pilóta –, a Magyar Repülő Szövetség elnökeként 2005 decemberében bonyolult és többkörös konstrukcióval eladta a budapesti Múzeum utca 8-ban található székház, az úgynevezett Hadik-palota felét. 2010 tavaszán az ügylettel kapcsolatban valaki feljelentést tett, ami alapján a rendőrség nyomozni kezdett.

A rendőrség szerint Vári Gyula megalapozottan gyanúsítható jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés bűntettének elkövetésével. 2013-ban vádemelési javaslattal küldték meg a nyomozás iratait az V. és XIII. kerületi ügyészségnek. Az ügyészség azonban a nyomozás felülvizsgálata során azokat visszaküldte a rendőrségnek, további nyomozást rendelt el. A meghosszabbított nyomozás kimenetele ugyanaz lett, mint az előzőnek. A rendőrség az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a kerületi ügyészségnek, amely nem emelt vádat. A bizonyítottságot nem olvasta ki a nyomozati anyagból, a nyomozást pedig egy hónappal ezelőtt megszüntette.

Ebbe a pingpongozásba tenyerelt bele most a Fővárosi Főügyészség, elrendelve a nyomozás ismételt folytatását.


a Hadik-palotáért beszámított csereingatlan a Bérkocsis utcában


innovatív értékesítés

A Nemzeti Múzeum szomszédságában található Hadik-palota felét a rendszerváltozáskor kapta a szövetség az államtól, fele-fele arányban osztozva rajta a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetségével. Az eladás részleteit az MRSZ ellenőrző bizottsága is vizsgálta, és gyanúsnak tartotta. Ebben a cikkben olvashatja az ügy részletes leírását, alább pedig a rövid, pontokba szedett összefoglalót.


AZ ÜGYLET PONTRÓL PONTRA

  1. Vári megkeresi az államot, hogy vegye meg a repülőszövetségtől az épületet
  2. Nem készpénzes ügyletben gondolkodnak, hanem ingatlancserében.
  3. Az állam először egy volt laktanyát akart adni a szövetségnek.
  4. Még nem volt a repülőszövetségnél a cserére szánt ingatlan, amikor Vári már továbbadná azt. Végül az egész ügylet kútba esik.
  5. Aztán az állam második körben 281 millió forint készpénzt plusz három telket ad a Hadik-palotáért. A három telek 56 milliót ér a csereszerződés szerint, és mint utólag kiderül, 53 milliót a nyomozás szakértője szerint.
  6. Vári azonnal eladja a telkeket 36 millióért.
  7. Mindezt úgy, hogy nem tartja be a szövetségen belüli ügymeneti szabályokat.